П`ятниця, 19.04.2024, 06:16:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 30 » У Косові відкрили меморіальні дошки письменниці Марії Влад та скрипалю Дмитру Біланюку
14:41:44
У Косові відкрили меморіальні дошки письменниці Марії Влад та скрипалю Дмитру Біланюку

29 жовтня у Косові відкрили меморіальні дошки письменниці Марії Влад та сприпалю Дмитру Біланюку. Про це повідомили у Косівській РДА.

Ім’я видатної поетеси, письменниці, журналістки, дослідниці та оспівувачки рідного краю Марії Влад увіковічили на меморіальній дошці, встановленій на будівлі редакції районної газети «Гуцульський край», в якій письменниця працювала впродовж 1957 - 1970 років.

Цього ж дня відбулось відкриття меморіальної дошки заслуженому працівнику культури - Дмитру Біланюку. Меморіальну дошку відкрили на районному будинку культури, де востаннє працював Дмитро Федорович.

Довідка

Народилася Марія Влад у 1940 році у селі Розтоки. Працювала вчителькою початкових класів у Снідавці. Вступила до Львівського університету ім. Івана Франка на факультет журналістики, з 1959 року почала працювати у Косівській районній газеті. У 1970 році, через надмірну увагу правоохоронних органів, змушена була переїхати на Київщину, а згодом – до столиці, ставши співробітником газети «Літературна Україна». Відтоді – активна громадська діячка, а з-під її пера виходять у світ нові й нові статті, прозові твори та поетичні збірки.

Де б вона не перебувала (а життя змушувало бувати та жити на віддалі від рідного села Розтоки), завжди згадувала про рідну домівку, а спогади мандрували разом з нею та оселялися в нових життєвих умовах, у зразках побуту та звичаїв гуцулів, зокрема у київській квартирі, де мешкала до вересня 2017 року, коли її серце перестало битися.

Довідка.

Дмитро Біланюк народився 25 листопада 1953 року у селі Мишин. Видатний скрипаль, заслужений працівник культури України (від 1985 року). Лауреат багатьох фестивалів і конкурсів, колишній директор Косівської школи мистецтв, начальник відділу культури райдержадміністрації, член Президії Всеукраїнської ради директорів музичних шкіл України.


Переглядів: 160 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024