Субота, 27.04.2024, 05:15:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 2 » Як громадянка США рятує єврейську спадщину в Рогатині
21:28:02
Як громадянка США рятує єврейську спадщину в Рогатині

Марла Осборн — громадянка США, яка займається збереженням єврейської спадщини в Західній Україні та керує проєктом Rohatyn Jewish Heritage.

Марла Осборн активно ділиться успіхами проєкту на своїй сторінці у Facebook, де розповідає про знайдені єврейські надгробки та їх фрагменти, а також показує місця єврейської спадщини в малих містах і селах Західної України, інформує jewishnews.com.ua.

"Проєкт Rohatyn Jewish Heritage виріс із життєвого інтересу до історії сім’ї мого батька, — розповідає Марла Осборн. — Вони були на 100% галицькими євреями — Galitzianers. Бабуся по батьківській лінії Хає («Енні») Хорн народилася в Рогатині, а сім’я дідуся по батьківській лінії (Раухер) була з Перемишля (сьогодні це Польща). Упродовж багатьох років я збирала спогади в літніх єврейських нащадків Рогатина, що живуть в Америці та Ізраїлі, причому дехто з них пережив Голокост".

Ці носії пам’яті додали багато нових деталей. Сім’я Хорнів із Рогатина була великою, заможною, купецькою, світською єврейською сім’єю, члени якої жили в Рогатині впродовж багатьох поколінь і родичалися з іншими євреями середнього класу із сусідніх селищ і галицьких міст, як-от Лемберґу (Львів), Козової (Тернопільська область), Болехова (Івано-Франківська область). До Першої світової війни багато членів сім’ї Хорнів вчилися у великих містах Габсбурзької монархії та Європи, зокрема, в Лемберґу, Відні та Кракові, що було типово для галицьких єврейських сімей середнього класу регіону в довоєнну епоху.

"Серед емігрантів були моя бабуся, дві її сестри та її батьки (подалися до Нью-Йорку в 1914 році), а також дві тітки (виїхали до Палестини в 1933 і 1937 роках)", — розповідає Марла.

Її бабуся прожила довге життя в Америці, і після її смерті Марла з чоловіком здійснили першу поїздку в Україну, щоб відвідати Рогатин. Це було в 2008 році.

"Тоді ми жили в Парижі й була зима. Це була дуже важка подорож через погоду й нашу неспроможність спілкуватися з людьми в Рогатині. Ми повернулися 2011 року, і цей другий візит був набагато приємніший, бо ми вирушили в дорогу із львівським дослідником і другом Алексом Денисенком, який виступив гідом і перекладачем. У Рогатині нас представили Михайлу Воробцю, шкільному вчителеві на пенсії, який досліджував і багато писав про довоєнний єврейський Рогатин. Понад 10 років він особисто підтримував два масові єврейські поховання часів війни, рятував єврейські надгробки й повертав їх на одне з двох кладовищ (обидва були знищені в роки війни)", — розповідає Марла Осборн.

Упродовж тривалого часу після здобуття Україною незалежності пан Воробець був контактною особою між єврейськими вихідцями з Рогатина та самим містом — неофіційним представником для малої кількості єврейських туристів, які відвідували місто час від часу. У 1998 році єврейські нащадки в Америці та Ізраїлі зібрали кошти, щоб огородити два єврейські кладовища в Рогатині та встановити меморіали і на кладовищах, і на братських могилах.

«До 2011 року більшість єврейських активістів із проєкту 1998 року вже померли. От тоді й прийшла я», — згадує Марла.

Марла Осборн та її чоловік Джей особисто фінансують неурядову організацію «Єврейська спадщина Рогатина», включаючи найняття професіоналів для обстеження єврейських братських могил у Рогатині часів Другої світової, закупівлю моторних і ручних інструментів для збереження спадщини, розміщення й годування волонтерів у літніх таборах із прибирання кладовищ, а також витрати, пов’язані з перенесенням знайдених єврейських надгробків на старе єврейське кладовище Рогатина, переклади мемуарів, сайтів, адміністративні та юридичні витрати тощо.

«Місто — наш найважливіший партнер. Поки воно не може надати грошову підтримку нашій роботі, але вже допомогло в конкретних проєктах робочою силою та обладнанням… У 2018 році місто запросило Rohatyn Jewish Heritage зробити свій внесок у створення постійної виставки про довоєнну єврейську громаду в новому краєзнавчому музеї Опілля. Цю виставку ми розглядаємо як один із найважливіших проектів», — акцентує Марла Осборн.

У рамках проєкту за програмою Fulbright організація планує спроєктувати новий меморіал на кладовищі, який охопить понад 600 знайдених фрагментів єврейських надгробків.


Переглядів: 164 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024