Субота, 27.04.2024, 05:56:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 9 » Як родина Шухевичів стала майбутньою елітою України
15:38:45
Як родина Шухевичів стала майбутньою елітою України

Хрести та книги тверезості — ще 200 років тому так боролися з алкоголем на Прикарпатті. У Тишківцях Городенківського району 500 людей одночасно прийняли присягу — жити тверезо.

І навіть одну з корчм згодом перебудували на школу. Все це заслуга отця-пароха Осипа Шухевича — прадіда Романа Шухевича, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "Суспільне".

"Ця людина, Осип Шухевич, він мав величезний дар ораторства. Не тільки зумів переконати людей, але й домовитися з корчмарями, щоб ці зміни відбулися. До речі, під хрестом тверезості символічно закопали пляшку горілки. Згодом у селі з’явилися чотири будинки "Просвіти", — каже завідувач філії музею родини Шухевичів Віталій Кодря.

Осип Шухевич оселився у Тишківцях у 1848-у році. У них з дружиною Анною народилося 12 дітей, вижило 10. Це майбутня еліта України: священники, етнографи, письменники, адвокати, культурні діячі та діячки, зрештою люди, які так чи інакше, змагалися за Українську державу.

"Ще один із Шухевичів — Степан. Це одна людина з двох на Галичині, будучи суддею, вів справи українською мовою, — продовжує розповідь Віталій Кодря, — у чому феномен їхньої родини? Я думаю, у системі виховання."

З цієї сім’ї походить етнограф, один з перших аматорів-фотографії Володимир Шухевич. Зі світлин можемо дізнатися про побут гуцулів та покутян.

Уже його онук — Роман Шухевич — прославить себе як головнокомандувач УПА. Колись він скаже, що найбільше любить Україну, а в Україні — Львів і Тишківці. Тому й у село часто приїжджав на канікули.

У 1928-му році у Тишківцях трапилася ще одна важлива подія — до пароха отця Зенона Шухевича з’їхалася родина з усіх-усюд.

"Тут було біля 80-ти представників родини Шухевичів, в той час з’їхалися, щоб згадати Осипа Шухевича, віддати шану та відвідати сина, який продовжив роботу в селі", — розповідає завідувач філії музею родини Шухевичів Віталій Кодря.

Родинна садиба Шухевичів тривалий час була резиденцією місцевих священників. Зрештою, у будівлі своя історія.

"У свій час, тут жили священники, — продовжує екскурсію резиденцією Віталій Кодря, — потім їх трохи притіснили. Греко-католицький священник жив у тих кімнатах, тут у свій час була і комора, і дитячий садочок, і гуртожиток".

У цьому будинку творилася історія. Завдяки Ользі Шухевич вперше пролунала дитяча опера Лисенка "Коза-дереза". Акторами стали місцеві діти. Тож у планах музейників, уже через сто років, відновити автентичну постановку.

Сьогодні тут — музей-садиба родини Шухевичів. Відкрили його два роки тому під час останнього з’їзду родини Шухевичів та відомих українців з Канади, Америки, Львова, Києва, Австралії. З останніх представників роду Шухевичів був Юрій з дружиною та Марія, його сестра.


Переглядів: 220 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024