П`ятниця, 26.04.2024, 21:16:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 5 » Як у Калуші 1904 року вигоріла німецька колонія
20:31:04
Як у Калуші 1904 року вигоріла німецька колонія

Пожежа в липні 1904 року Нового Калуша залишила з німецької колонії одне згарище.
Про пожежу в Станіславові в 1868 році, названу за влучним висловом Юрія Андруховича, мармулядною, знають, напевно, всі. Пожежа наробила багато лиха: вигоріла вщент центральна частина міста. І до сьогодні краєзнавці розходяться в думках про причини пожежі: одні говорять, що це людська недбалість, інші — твердять, що це лихий задум. І одні й другі наводять на їх думку неспростовні докази.

Але сьогодні розмова піде не про трагедію в Станіславові, а про пожежу німецької колонії "Новий Калуш", яка виникла в липні 1904 року і в результаті якої з колонії залишилось одне згарище.

Вогнем було знищено 40 селянських обійсть і 60 житлових будинків, розповів "Вікнам" краєзнавець Євген Мазур. Вітер заніс вогонь аж на територію калійної фабрики і там теж наробив біди.

За описом Карла Штреміха, пожежа почалася десь біля одинадцятої години з подвір’я готелю Менделя. Надворі стояла неймовірна спека. Власниця готелю, яка готувалась прасувати постільну білизну, вийшла з залізком на ганок і почала розмахувати ним, щоб краще розігрілось. Жаринка випала з залізка і впала на залишки висохлої трави. Спалахнув вогонь. А в цей час дув сильний вітер з північного заходу, який підхопив його і перекинув на сусідську хату, яка була покрита соломою.

"Як вогонь піднявся догори, одному богу відомо, але, як завжди буває в таких випадках, до біди багато не треба. Будинок загорівся, від нього другий і так запалала вся колонія", — розповів Євген Мазур.

Швидкість розповсюдження вогню була такою, що люди не встигали винести з будинку хатні речі. Господарі в цей час були в полі, на віддалі трьох кілометрів від дому — готувались до жнив. Тому допомоги від них не було. Практично за дві години з колонії залишилось одне попелище. Також у вогні згоріла старенька жінка, яка була прикута до ліжка, багато людей отримали сильні опіки. Згоріла вся живність, що була в стайні, телята і свині. Худоба, на щастя, на той час ще не вернулась з пасовища, тому вціліла. Не постраждав і врожай зернових. Але вигоріли всі сади — горіло все, що могло палати.

Німці-колоністи не опустили руки, та і влада не стала осторонь їхньої біди. Звернення у Відень до цісаря Франца-Йосифа про допомогу дало результат. Господарі отримали з державних лісів дерево для будови за низькими цінами. Держава надала постраждалим грошовий кредит під низький відсоток, чим скористалися всі мешканці колонії. Колоністи одразу пристулили до роботи.

За рік-півтора колонія була відбудована. Усі знову мали будинки на старих місцях, та ще й із поліпшеним плануванням. Були посаджені молоді саджанці, закладено нові сади. Відновили й калійну фабрику відновлена, а ситуація в цілому нормалізувалася.

Удар долі був витриманий, в колонію повернувся спокій аж до Першої світової війни. Поліція, яка вела розслідування, не знайшла в пожежі криміналу: все було списано на людську недбалість і випадок.

Німці не були б німцями, якби з лиха не зробили висновків. Вони побудували пожежне депо, закупили протипожежний інвентар на кінній тязі. Будинки, які не вписувались в протипожежні норми за віддалю один від іншого, були обладнані «фаяцмурами».

На той час колонія ще була окремою адміністративною одиницею зі своїм самоврядуванням. І те, як колоністи при підтримці центральної влади швидко впорались із бідою, заслуговує на повагу й найвищу похвалу.

"Спільне  пожежах в Станіславові і Калуші, — те, що вогонь розповсюджувався з жидівського подвір’я. І ось чому більшість будинків колонії — 1905 року забудови", — зазначив Євген Мазур.


Переглядів: 172 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024