Субота, 27.04.2024, 01:06:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 27 » Як змінився Франківськ за 100 років. Елім і Бетанієн
21:25:04
Як змінився Франківськ за 100 років. Елім і Бетанієн

Напевно, всі чули про мати Терезу – католицьку монахиню, яка 40 років допомагала злиденним, хворим і сиротам в Індії. У Станиславові була своя мати Тереза, хоча правильніше було б казати – тато Теодор. Мається на увазі Теодор Цьоклер (1867-1949), протестантський пастор, довголітній очільник німецької громади, який став справжнім ангелом-охоронцем для багатьох знедолених мешканців міста.

Прибувши до Станиславова у кінці ХІХ століття, молодий пастор побачив неприглядну картину життя міських околиць – бідність, хвороби, безпритульні діти. Він вирішив допомогти сиротам і заснував дитячий притулок. Потім ще один, і ще. Установи, які містяни прозвали благодійними закладами Цьоклера, розташовувались на дільниці Княгинін-Колонія і тягнулись від початку теперішньої вулиці Марійки Підгірянки, через Незалежності, аж до сере­дини Степана Бандери. У цьому районі проживало багато німців, які працювали на залізниці, тож місцевість називали ще Німецькою колонією.

Першим об’єктом пастора став сиротинець «Вифлеєм», відкритий у 1896 році (навпроти сучасного драмтеатру, будинок не зберігся). Спочатку там було 12 дітей, потім 24, 40, 103. У 1903-му поруч збудували інтернат «Назарет», куди перевели всіх хлопчиків. Відтоді «Вифлеєм» став суто дівчачим закладом. Напередодні Першої світової Цьоклер мав намір збудувати великий гуртожиток для учениць, навіть придумав назву – «Елім», однак забрак­ло 30 000 корон. А потім почалася війна…

Після її закінчення кількість сиріт суттєво збільшилась. Всередині двадцятих склалася критична ситуація із «Вифлеємом». Дружина пастора Ліллі Цьоклер згадувала: «У житловому приміщенні ми були змушені встановити балки, аби захистити стелю від обвалу. В спальних кімнатах діти страждали від пацюків, з якими не вдавалося впоратись ніяким способом. Тут, у низькій убогій кухні, все ще готували їжу та випікали хліб для 300 осіб».

Частковим вирішенням проблеми стало спорудження у 1926 році нового двоповерхового будинку із великою мансардою. Він ховається у глибині теперішньої вулиці Цьоклера, хоча має адресу Бандери, 21а. Тут були одразу два заклади – гуртожиток учениць народної школи «Бетанієн», який переїхав з маленького приміщення на вулиці Підгірянки, та притулок для гімназисток «Елім». Назви для всіх своїх фундацій пастор черпав із біблійної історії. Бетанієн – це село біля Єрусалиму, поблизу якого відбулось воскресіння Ісуса Христа. Інший топонім походить зі Старого Завіту. Коли Мойсей водив свій народ пустелею, ізраїльтяни розбили табір в оазі, де було 12 джерел води та 70 фінікових пальм. Ця місцевість на західному узбережжі Синайського півострову називалась Елім.

Упродовж 12 років притулком для гімназисток керувала донька пастора Лені, яка мешкала у мансарді. На поштівці добре видно, що будинок не тинькований. Його будівництво влетіло німецькій громаді у копійку, і кошти на штукатурку знайшли лише у 1938 році.

За совітів у «Елімі» діяв будинок малюка. Розповідають зворушливу історію, як у 1970-х одна молода лікарка вирішила підробити й на час відпустки влаштувалась туди медпрацівником. У перший же день біля хвіртки її зустрів маленький хлопчик, який сказав: «Здраствуй, мама!». Жінка намагалась пояснити, що вона чужа тьотя, але наступного дня хлопчик знов назвав її мамою. Він як хвостик ходив за нею цілий місяць, а коли відпустка закінчилась, лікарка всиновила сироту.

Після будинку малюка тут працював якийсь будівельний трест, а сьогодні – управління контролю якості насіння та садового матеріалу, а також Прикарпатська державна дослідна станція (з 1985 року). Діяльність організації пов’язана із вирощуванням ріпаку, посіви якого на Прикарпатті займають величезні площі.

Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 438 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024