П`ятниця, 29.03.2024, 07:32:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 9 » Юрій Дерев’янко розпочинає промоцію українських дерев’яних святинь, включених до Списку ЮНЕСКО
13:13:07
Юрій Дерев’янко розпочинає промоцію українських дерев’яних святинь, включених до Списку ЮНЕСКО
Сьогодні в Івано-Франківську відбулась прес-конференція стосовно 8 дерев’яних церков України, які були включені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На ній виступили провідний науковий спеціаліст інституту „Укрзахідпроектреставрація”, кандидат історичних наук Василь Слободян та народний депутат України Юрій Дерев’янко. Прес-конференція стала початком прес-туру, у рамках якого представники всеукраїнських ЗМІ матимуть змогу ознайомитись із старовинними церквами та розпочати їхню промоцію.
Василь Слободян розповів передісторію внесення дерев’яних святинь до Списку ЮНЕСКО, яка розпочалась у 2002 році, зокрема, про співпрацю українських та польських робочих груп у рамках реалізації проекту. Номінаційне подання було надане до Комітету Світової спадщини аж у січні 2012 року. А рішення щодо включення українсько-польського культурного об’єкта „Дерев’яні церкви Карпатського регіону України та Польщі” прийнято в рамках 37-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що відбувався у м.Пномпень (Камбоджа). Доповідачем на Комітеті виступив Василь Слободян. 
Народний депутат Юрій Дерев’янко відзначив, що Україна завдяки цьому отримала реальний шанс свого наступного розвитку. Однак він здивований, що більшість українських урядовців та державців не помітили цей шанс. „Це більше, ніж побудувати один чи два металургійні заводи”, - переконаний нардеп. Це є насамперед шансом для розвитку туристичного потенціалу краю, адже туризм здатен формувати до 70% ВВП держави. 
У планах учасників прес-конференції – створення єдиного українсько-польського управління пам’ятками, який має розробляти програми, здійснювати нагляд, слідкувати за станом церков, бути розпорядником коштів.
Важливою є інформаційна складова, яка дозволить популяризувати церкви серед туристів. Однак Юрій Дерев’янко наголошує, що серед перших завдань є приведення до порядку доріг. „Є велика надія, що складання туристичних маршрутів пришвидшить питання ремонту доріг”, - зазначив депутат. 
Серед планів також прийняття державної програми збереження дерев’яних церков. І, звісно ж, забезпечення промоції сакральним архітектурним пам’яткам. Розпочнеться вона з боку ЮНЕСКО: розміщення інформації на сайті та видання інформаційних матеріалів. Однак наразі невідомо, що робитиметься з українського боку. 
Чи не найголовніше зараз – привернути увагу до дерев’яних святинь, залучивши якнайширше коло громадськості та влади для розвитку інфраструктури краю. Адже через 2-3 роки ЮНЕСКО буде здійснювати моніторинг того, що зроблено у плані збереження пам’яток.

Перелік українських дерев’яних церков, включених до списку ЮНЕСКО:
Церква святого Юрія у Дрогобичі (Львівська обл.; ІІ пол. XVII ст.),
Церква Пресвятої Трійці у Жовкві (Львівська обл.; 1720 р.),
Церква Собору Пресвятої Богородиці у Маткові (Львівська обл.; 1838 р.),
Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Нижньому Вербіжі (Івано-Франківська обл.; 1808 р.);
Церква Зішестя Святого Духа у Потеличі (Львівська обл.; 1502 р.),
Церква Зішестя Святого Духа у Рогатині (Івано-Франківська обл.; поч.XVI ст.);
Церква Собору Святого Архангела Михаїла в Ужку (Закарпатська обл.; 1745 р.);
Церква Вознесіння Господнього в Ясіні (Закарпатська обл.; 1824 р.).

Переглядів: 465 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024