Субота, 27.04.2024, 03:35:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 25 » Ювілейна виставка
15:41:53
Ювілейна виставка
У Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв відкрито виставку  творчих робіт родинної династії Шкрібляків-Корпанюків, присвячену 190-й річниці  від дня  народження Юрія Івановича Шкрібляка (1822 – 1884).
У мистецьких колах Ю.І.Шкрібляка, який народився, жив і творив у Яворові, знають як видатного майстра  художнього різьблення, інкрустації і мосяжництва на Гуцульщині ХІХ ст. Його по праву називають засновником Яворівської школи різьбярства. Про багатогранний талант митця вели мову на відкритті виставки у КІПДМ. Цей неписьменний чоловік і справді мав велику генетичну потугу. Гуцульське різьблення, як одне з вершин народного мистецтва, і нині демонструють у Варшаві, Відні.
Директор Косівського інституту, професор Святослав Мартинюк відзначив, що  цього річ зійшлися ювілеї видатних майстрів гуцульського різьблення Юрія Шкрібляка, Марка Мегединюка та  Юрія Корпанюка. Їхні численні учні створили  надзвичайно потужний осередок народного мистецтва, який сьогодні визначають як яворівсько-річківську  школу.
На виставці виступив  нащадок  цього славетного гуцульського роду Василь Корпанюк, доцент Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, заслужений художник України. Своїми враженнями  від експозиції поділилися  професор Львівської національної академії мистецтв, заслужений скульптор України Іван Микитюк, викладачі Косівського інституту Йосип Приймак і заслужений художник України Степан Бзунько.
Косівчани щасливі, що мають таку унікальну виставку – відзначали промовці. І, звичайно, згадували тих,  хто був причетний до збирання цих мистецьких скарбів — це Євген Сагайдачний, колишній  директор Косівського училища Олексій Соломченко, який присвятив  усе своє життя створенню музею.
На святковій  виставці  представлені різні покоління  династії Шкрібляків, їхніх учнів і послідовників, зокрема,  роботи братів  Юрія, Петра і Семена Корпанюків, Дмитра Шкрібляка, Марка Мегединюка, майстрів середини і другої половини  ХХ століття. Окрему групу складають роботи студентів інституту, які використовують традиції яворівсько-річківської школи  чи присвячені видатним майстрам.
Виставка, яку відкрито в рамках святкування ювілеїв Ю.Шкрібляка, М.Мегединюка, Ю.Корпанюка  в першу чергу адресовано  студентам інституту, абітурієнтам, науковцям  і шанувальникам гуцульського мистецтва, які часто відвідують  музей у літній період.
— А ще вона свідчить про неперервність традиції, про геній народу-творця, котрий відтворює  свою сутність у досконалих мистецьких творах світового рівня, — сказав директор інституту Святослав Мартинюк.
Ігор СУСАК

Переглядів: 602 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024