Субота, 27.04.2024, 01:50:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 31 » Калушу не 580 років, а мінімум 617 років. Відбулася презентація видання «Калуш на старій поштівці та фотографії»
09:36:46
Калушу не 580 років, а мінімум 617 років. Відбулася презентація видання «Калуш на старій поштівці та фотографії»
У Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулась презентація видання «Калуш на старій поштівці та фотографії», приурочена 580-й річниці з часу першої писемної згадки про Калуш. На презентації калушани дізналися, що є припущення іншої дати першої згадки про місто.

Автор ідеї – краєзнавець, колекціонер, колишній калушанин Олексій Онищук. Власне, із його цікавості ій участі в одному із аукціонів, де він придбав першу поштівку ще понад 10 років тому, і розпочалася історія книги. Гості презентації — Ігор Райківський, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, та його колеги по кафедрі – кандидати історичних наук Андрій Королько та Олег Єгрешій. А також історики Ігор Ільницький, Олег Малярчук, Іван Тимів, які є учасниками творчої групи видання альбому, інформують "Вікна".

До альбому увійшли раніше неопубліковані світлини міста Калуша. Найбільше гостей цікавило, які світлини не увійшли до книги. Це знімки Калуського магістрату, розібраного у 70-их роках. Також немає і фотографій жидівської синагоги, Калуського повітового староства. Як зазначив краєзнавець Іван Тимів, ці об’єкти, звичайно, фотографували, однак знимки продають за чималі гроші у приватні колекції Австрії, Польщі, Ізраїлю, тому науковцям отримати їх важко.

В оформленні альбому допомагав художник-дизайнер В'ячеслав Стебницький. До видання увійшли не тільки не тільки поштівки, світлини і документи, а і фотографії монет. Всього на 144-х сторінках у книзі розмістилися раніше неопубліковані світлини. На них зокрема, Іван Сохацький в адвокатському бюро, священик о. Володимир Тисовський, митрополит Андрей Шептицький, Микола Тодорський, поважний вчитель міста під час змагунків 1934 року, хор торгівельної школи, українське товариство «Сокіл». Олексій Оніщук зазначив:

"У місті діяли чеське, польське й українське товариства для молоді «Сокіл». В Калуші в міжвоєнний період було багато товариств, серед яких кожна громада мала своє: українці мали «Пласт», поляки — «Соколят», євреї — також мали своє товариство".

Андрій Королько, доцент кафедри історії ПНУ, акцентував:

"Культурологічну цінність книги для вивчення діяльності громад міста важко переоцінити. На уроках, дорогі вчителі, представте цей альбом у 9-10-х класах. Треба, щоб студенти читали. Наприклад, я читаю курс в університеті Василя Стефаника «Історичне краєзнавство та музеєзнавство», де часто даю індивідуальні завдання. Тут є нові шляхи вивчення цих пам'яток. Якщо студент буде із Калуша, він має знати , що є такі пам'ятки. Якщо студент скаже, що він цього не знає, я скажу: «Як не знаєте? А є такий альбом!».

Андрій Королько зазначив, що часто бував на презентації схожих альбомів у Долині Коломиї, Снятині. Йому відрадно, що і Калуш не пасе задніх у справі вивчення власного краю, і тут є дуже потужний краєзнавчий гурток.

Іван Тимів додав, як готувалося видання:

"Це найбільш повне видання листівок періоду 1899-1939 років. Автори важко працювали, щоб переконати власників листівок показати цей скарб".

Крім того, до альбому увійшли фотографії монет. Зокрема, акціонерне товариство калійних солей практикували випуск своїх власних місцевих грошей і вигляд цих грошей також включено до альбому .

Власні кошти у видання вклали автори альбому Олексій Онищук і Олег Малярчук, які закуповували на аукціонах листівки, марки і фотографії та документи. 57 тисяч гривень було виділено на видання із міського бюджету. До речі, на презентації виступила і заступник міського голови Галина Романко, а міський голова Ігор Матвійчук є автором передмови до альбому.

На презентацію прийшли і ті калушани, які належать до довоєнного покоління. 81-річна Юлія Неспляк, яка мала намір придбати видання для своєї домашньої колекції, не змогла цього зробити. За словами авторів, поки що книга буде доступна у центральній бібліотеці міста Калуша, згодом — і у загальноосвітніх школах міста.

Наприкінці на презентації калушани дізналися, що є припущення іншої дати першої згадки про місто. І можливо, Калушу не 580 років, а 617 років, зауважив Олексій Онищук. Однак детальніше про цю знахідку автори обіцяють розповісти пізніше.


Переглядів: 393 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024