П`ятниця, 29.03.2024, 00:48:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 13 » Карпатське ліжникарство увійде в Нацперелік нематеріальної культурної спадщини України
21:06:19
Карпатське ліжникарство увійде в Нацперелік нематеріальної культурної спадщини України

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесуть унікальне ремесло – карпатське ліжникарство.

Столицею ліжникарства називають Яворів Косівського району. Тут чи не в кожному дворі зі справжньої овечої шерсті майстрині виготовляють ліжники. Ними вкриваються, застеляють ліжка… а ще ними можна милуватися, бо кожен ліжник неповторний, пише Суспільне око.

До слова, у Карпатах існує повір’я, що ліжник оберігає родину та привертає до хати добро. Саме тому на весіллях, окрім вишитих рушників, й досі молодим під ноги стелять ліжник.

Як же виготовляють ліжники? Одразу підкреслимо: аналогів традиції немає у світі! Тчуть ліжники із підготовленої вовни, яку до цього вимили, відпарили, прополоскали та висушили.

Спочатку вовну перебирають, за потреби фарбують, після чого складають по кольорах: від білого до темного. Далі вовну набивають у мішки, роблять кужіль – сировину для прядіння. Потім нитки заправляють у верстат і починають працювати. Звісно, перед цим майстриня малює схему майбутнього ліжника. Якщо в процесі роботи є помилка, виріб розпускають.

На виготовлення одного ліжника у майстрині іде до тижня. Але і це ще не все. Коли ліжник зітканий, його кладуть у валило, облаштоване на річці. І тут він переться, ніби у пральній машині, під великим тиском гірської води. Взимку це триває 8-9 годин, влітку – чотири. Під час цього процесу нитки збиваються докупи, ліжник ущільнюється, зменшується у розмірах та набуває міцності. Далі його сушать та чешуть спеціальним гребенем, щоби був пухнастим та м’яким.

Зазвичай ліжники виготовляють до двох метрів, але у давнину вони подекуди досягали п’яти метрів! Такі ліжники називали джергами та використовували як цілий набір білизни: ліжник стелили замість простирадла, потім один край скручували у подушку, а зверху, мов ковдрою, накривались іншою частиною.


Переглядів: 155 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024