П`ятниця, 19.04.2024, 02:53:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 13 » Книжку „Повстанський рух на Снятинщині” презентували в обласній бібліотеці
19:11:52
Книжку „Повстанський рух на Снятинщині” презентували в обласній бібліотеці

12 травня 2017 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація монографії авторства Ярослава Романюка, Ольги Слободян та Володимира Карого „Повстанський рух на Снятинщині”.

Книга, присвячена 75-літтю створення УПА, побачила світ в рамках районної Програми книговидання за кошти Снятинського районного бюджету за підтримки Музею визвольних змагань ім. В. Андрусяка і Музею культури і книги Покуття у м. Снятині та обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

У виданні розповідається про організацію і діяльність ОУН-УПА, а також про політичні репресії радянської влади на теренах Снятинщини в 1940-1950-х рр. Матеріал книги підготовлений на основі архівних джерел, друкованих матеріалів і спогадів учасників визвольних змагань. Автори намагались якнайповніше описати долі тих, які все своє життя присвятили служінню рідній землі та загинули в боротьбі за неї, або ж пройшли випробування у сталінських таборах та дочекались омріяної незалежності України. Окремим додатком до книги подано біографічні довідки учасників ОУН-УПА Снятинського району.

Відкрила презентацію заступник директора бібліотеки, член Національної спілки краєзнавців України Галина Горбань, яка звернула увагу на актуальність презентованого видання, подякувала краєзнавцям за співпрацю та представила гостям розгорнуту книжкову виставку з фондів книгозбірні „Снятинщина - покутський райсвіт", до якої увійшло чимало книг видавництва „ПрутПринт", колишнім директором якого є один із авторів видання Володимир Карий.

Модератором зустрічі виступив кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника та водночас науковий редактор книги і автор передмови до неї Андрій Королько.

Він ознайомив присутніх із передумовами написання дослідження, одним із авторів якого є світлої пам'яті Ярослав Романюк. Його справу продовжили молодий снятинський краєзнавець Ольга Слободян та відомий прикарпатський видавець, директор музею культури та книги Покуття Володимир Карий.

Самі автори розповіли про зміст та структуру видання, його унікальність та якість з друкарського та видавничого поглядів, зауваживши, що роботою над книжкою вони пошанували діячів національно-визвольного руху Покуття.

Цінність та потрібність праці засвідчила здобута авторським колективом премія Івано-Франківської обласної організації НСКУ „Краща краєзнавча книга року" в номінації „монографія", яку вручив презентантам голова обласної організації НСКУ Михайло Косило.

Своїми відгуками про презентоване видання поділилися радник голови Снятинської районної ради Тетяна Вовк, рецензенти - кандидат історичних наук ПНУ ім. В. Стефаника Олександр Марущенко та провідний науковий співробітник обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Петро Ганцюк, директор снятинського Музею визвольних змагань ім. В. Андрусяка Ігор Юринець, письменники Василь Бабій і Дмитро Захарук та ін. Вони привітали творців книги із вагомим здобутком та побажали, щоб велич і звитяга повстанців, описані у праці, висвітлювалася і надалі - у наступних виданнях прикарпатських краєзнавців.


Переглядів: 441 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024