Субота, 27.04.2024, 02:50:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 20 » Коли спорт був насолодою
09:27:06
Коли спорт був насолодою
У часи, коли спорт не був такою розкрученою індустрією, як нині, люди займалися ним заради задоволення. В єдиній у Станиславові Українській державній гімназії спортивне життя вирувало настільки бурхливо, що нині багато шкіл можуть цьому лише позаздрити.
Державну українську гімназію в Станиславові створили у 1905 році. Спершу вона знаходилась у будинку на вулиці Собєського (нині — Січових Стрільців, 26). У єдиному першому класі, поділеному на три відділи, навчалися 140 учнів.
Згодом гімназії у двоповерхівці стало затісно, і у 1908 році її керівництво вирішило найняти новий будинок по вулиці Липовій (нині — Шевченка, 44). Тут багатий торговець мукою Айзіґ Розенштрайх щойно збудував шикарну сучасну кам’яницю. Вже у 1913 році це була 8-класова класична гімназія.
Державних гімназій для українців у реставрованій повоєнній Польщі нараховувалося лише сім: дві у Львові та по одній у Перемишлі, Стрию, Станиславові, Коломиї та Тернополі. Тернопільську закрили у 1930 році під час чергової «пацифікації». Викладачі намагалися, щоб вихованці розвивалися різносторонньо. Щоб доповнити заняття «руханки», у гімназії створили окрему спортивну секцію «Дніпро».
Учні представляли гімназію на місцевих та виїзних змаганнях. Так, у 1933 році у Коломиї відбувся турнір між двома українськими гімназіями. У «Дніпрі» діяли відділи футболу, волейболу, настільного тенісу, легкої атлетики і шахів.
Як згадує колишній учень гімназії Роман-Богдан Припхан, який потім емігрував, легкою атлетикою довелося займатися у спортзалі товариства «Сокіл». Справа в тому, що «руханкові» заняття в гімназії відбувалися в актовому залі. Звісно, приміщення було не пристосованим до спортивних снарядів. Найвідомішими бігунами гімназії були брати Соколовські. Про старшого з них, Володимира, «Репортер» уже писав в одному з минулих чисел.
У кожному класі гімназії була своя футбольна команда. Класи змагалися у внутрішньому чемпіонаті, деколи грали неофіційні матчі з колегами з польських гімназій міста. Цікаво, що тоді учням забороняли вступати до позашкільних спортивних клубів. Та жага до перемог перемагала, і українські гімназисти під псевдонімами грали у складі футбольних команд «Пролом», «Сокол» (обидві — зі Станиславова), «Вихор» (Ямниця). 
Цікаво, що на футбольні баталії любив ходити вчитель української мови, проте рідних гімназистів поміж чужими футболістами він «не помічав».
У 1930-х роках великою популярністю в гімназії користувалася «відбиванка» (волейбол). «За найсильніших відбиванкарів міста рахувалися тоді німці з колонії Майзлі, — пише в «Альманаху Станиславівської землі» Роман-Богдан Припхан. — Коли наші відбиванкарі вибралися до них і «вдарили» їх, ніхто не хотів у це повірити. Але як наші змагуни запросили їх на нашої авлі (зали — Ред.) і «розложили» їх так же системою п’ять проти трьох, як і три проти трьох, ніяких невірних Томів уже не було. Відтоді відбиванкарі з «Дніпра» були першунами відбиванки в Станиславові».
Однією з найбільш розвинутих була секція настільного тенісу, відомого тоді як «пінґ-понґ». У класах були команди по п’ять осіб, а також «деблі» для парних змагань. Індивідуальний чемпіонат гімназії відбувався в актовому залі, тенісний стіл зберігали тут же, у роздягальні. З учнями грали і вчителі.
У старших класах гімназисти змагались у шахи. Один із гімназійних переможців Лев Каблак пізніше брав участь і в студентському турнірі у Львові.
У лютому 1936 року під час зимових Олімпійських ігор у Гарміш-Партеркірхені (Німеччіна), в гімназії навіть почали робити спеціалізовану спортивну стінгазету «На старт». Першим її редактором був семикласник. Виходила газета раз на один-два тижні об’ємом 4-12 аркушів. Тут розповідали не лише про події гімназії, але й про змагання в рамках Українського спортивного союзу та чемпіонату Польщі з футболу. Загалом у гімназії встигли видати близько 40 номерів спортивної стінгазети.

До теми
В Українській державній гімназії Станиславова, поряд із потужною спортивною секцією «Дніпро», діяла ще одна організація, що виступала за здоровий спосіб життя. Це був протиалкогольний та протинікотинний гурток «Відродження». Вже у ті довоєнні часи викладачі та учні розуміли, що спиртне й цигарки особливо шкодять молодому організму підлітка. Опікуном гуртка був гімназійний священик-катехит.
Микола Волков

Переглядів: 579 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024