П`ятниця, 19.04.2024, 13:10:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 9 » Кришталева прозорість і чистота. Неоціненні твори Сельських виставили в Івано-Франківську
00:03:40
Кришталева прозорість і чистота. Неоціненні твори Сельських виставили в Івано-Франківську
У малій виставковій залі Музею мистецтв Прикарпаття триває виставка до 110-річчя подружжя художників Романа та Маргіт Сельських. Вони представляють Львівську мистецьку школу. Кожен із них творив власне самобутнє мистецтво, однак в їхніх роботах спостерігається багато спільних рис. Напевно, визначальним у становленні їх малярського почерку було перебування в мистецькій столиці світу — Парижі. Нині на виставці експонуються 17 художніх творів подружжя.
З нагоди відкриття виставки завідувач сектору реставрації  З. Крок та художник-реставратор  О. Крок провели реставраційно-консерваційні заходи картини «Карпатський пейзаж» 1961 р. в. авторства Романа Сельського та двох Маргіт — «Золота полонина» (1975 р.) і «Портрет жінки» (1960 р.).
«Хоча на зламі століть у мистецьких академічних закладах ще сповідували реалізм, та Європа вже кілька десятиліть перебувала під впливом імпресіонізму. Саме він відіграв визначальну роль у становленні та розвитку нових напрямів у мистецтві, саме художники-імпресіоністи відкрили шлях пошукові нових виражальних засобів, нової техніки та нових образів. Настала доба модерну, коли в єдине ціле об’єднались багато несхожих і суперечливих художніх пошуків. Саме напрям «modern» спадає на думку, коли оглядаєш роботи Романа та Маргіт Сельських», — каже заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк.
Для творчості подружжя Сельських характерним є узагальнений малюнок, спрощеність та декоративізм. А ще — якась кришталева прозорість і чистота. В їхніх роботах панує врівноваженість і гармонія, прагнення досконалості, незалежно чи це краєвид, натюрморт чи портрет.
Роман Сельський (1903—1990) народився в Сокалі у родині, яка була спроможна дати синові ррунтовну гуманітарну та мистецьку освіту. Тож гімназію закінчив у Львові і ще 15-літнім гімназистом знайшов шлях до Вільної мистецької академії. Там попри важке повоєння вирувало творче життя. Роман Сельський знайомиться з багатьма українськими митцями. Йому навіть поталанило потрапити в майстерню вже відомого на той час художника Олекси Новаківського. Там штудіювала малярство і його майбутня дружина Маргіт Райх.
Пізніше було навчання у Кракові — в Академії красних мистецтв. із Кракова Сельський часто навідувався до тодішньої світової столиці мистецтв — Парижа. Оселившись у Львові, він став головою молодіжного об’єднання «Artes», а на початку 30-х років минулого століття разом із Павлом Ковжуном, Святославом Гординським та іншими художниками стає одним із засновників Асоціації незалежних українських мистців (АНУМ).
Впродовж 1934—1939 років  Р. Сельський викладав у Львівському університеті пластичних мистецтв, в 1939—1941 роках — живопис і композицію у Львівському державному училищі прикладного мистецтва; після війни продовжив викладацьку діяльність. У 1989 році митець отримав звання народного художника УРСР.
Маргіт Райх (1903—1980) народилася в Коломиї. Коли її родина переїхала до Львова, у Маргіт під час навчання в гімназії виявилось зацікавлення до малюнку та живопису. В 1918 році ще гімназисткою вона почала відвідувати Вільну академію мистецтв. У 1921 році закінчила Львівську художньо-промислову школу, згодом більше року вивчала живопис в академіях мистецтв Кракова і Відня, також була ученицею школи О. Новаківського. В 1924 році надовго переїхала до Парижа, де почала активно відвідувати майстерню Фернана Леже, відому як «Академія модерн». Студії в Леже були успішними, а значимою подією в житті художниці став перший публічний показ картин у паризькому «Салоні незалежних» в 1926 році. 1931 року Маргіт Райх та Роман Сельський одружилися, хоча вперше зустрілись ще в 1918 році, відвідуючи Вільну академію мистецтв. Вдруге вони зустрілись у Парижі в 1925 році і з того часу вже не розлучалися.
Леся ТУГАЙ

Переглядів: 556 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024