П`ятниця, 29.03.2024, 13:33:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 13 » Легенди Станиславова. Про гігієну ремонтників у «совку»
20:51:52
Легенди Станиславова. Про гігієну ремонтників у «совку»

Час від часу навіть у Франківську чути скиглення, як добре жилося у СРСР. Про найсмачніше морозиво, ковбасу по 2.20 й безкоштовні путівки до Криму.

Спеціально для людей з дивною пам’яттю – уривок із спогадів Олега Пітулея, який у 1951-1953 роках працював учнем токаря на паровозоремонтному заводі, пише Репортер.

«Багато клопоту мали робітники з одягом і взуттям, які від частого прання дуже швидко зношувалися. У перші повоєнні роки паровозоремонтники працювали у власному одязі. Спецівки регулярно почали видавати десь із 1953. Специфіка роботи на заводі вимагала прати одяг щотижня, бо він швидко набирав непривабливого вигляду. Пральні на заводі ще не було, тож акуратніші працівники приводили одяг до охайного вигляду вдома, але оскільки робочий тиждень тривав шість днів, то за один день не завжди спецівка встигала висохнути. Тож працівникам заводу доводилось майже постійно ходити на роботу у засмальцьованих штанах і куртках. По них паровозоремонтників у місті впізнавали одразу.

Про гігієнічні норми у повоєнне десятиліття ніхто на заводі навіть не згадував. Найгірша ситуація складалася з приведенням себе до «божого вигляду» після роботи. Спочатку руки відтирали від бруду соляркою, нафтою чи піском. Далі – відмивали холодною водою, адже теплої не було. Окремі працівники клали у відро з водою розпечений шмат заліза і таким чином нагрівали воду. Умивальник в цеху був маленький, черга до нього велика, тому похапцем мили чорні руки й обличчя, а ґрунтовно відмивалися вдома».

Звісно, апологети совка можуть сказати, що то були повоєнні часи, країна була в руїнах, промисловість відбудовувалась і т. п. Але згадаймо Німеччину, яка теж була зруйнована, до того ж – програла війну. Там робочі воду гарячим залізом не гріли. І в тому ж 1951 році ФРН стала однією з засновниць Європейської спільноти з вугілля та сталі – прообразу ЄС.

Іван Бондарев


Переглядів: 146 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024