П`ятниця, 26.04.2024, 02:36:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 20 » Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району – бути!
22:15:59
Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району – бути!
18 травня ц. р. у газеті «Народна Воля» опубліковане звернення ініціативної групи зі створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району до громадськості Прикарпаття. У ньому ми звернули увагу прикарпатців, що за понад півтораста літ промислового видобутку нафти на теренах Надвірнянщини немає установи, яка б комплексно займалась збереженням і впорядкуванням відомостей про становлення та розвиток нафтогазовидобувної справи, адже тут розташовані промисли з видобутку вуглеводнів, котрі по праву визнані найдавнішими в Європі. З огляду на це ми запропонували громадськості долучитися до реалізації ідеї створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району, який, на нашу думку, і має стати такою установою.
За цей короткий час ми зорганізувались у громадську організацію «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району», мета якої – проведення досліджень з історії становлення та розвитку видобування нафти і газу, пошук пам’яток нафтогазового промислу, популяризація відомостей, здобутих внаслідок цих досліджень та пошуків, збереження історико-наукової спадщини промислового видобутку нафти і газу. Для втілення величної мети збереження трудових традицій та досвіду нафтовиків Прикарпаття Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району спільно з нафтогазовидобувним управлінням (НГВУ) «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта» розробив та поступово реалізовує план робіт зі створення Музею. На першому його етапі заплановано облаштувати музейну експозицію у приміщеннях НГВУ «Надвірнанафтогаз» та на території навчально-курсового комбінату (НКК) цього підприємства. Для цього уже відвели територію, яку облаштовують, та приміщення адмінбудівлі управління та НКК НГВУ «Надвірнанафтогаз», в яких уже повним ходом йде капітальний ремонт, розроблені ескізні проекти експозиції музею, план просторово-функціонального зонування території – розміщення експонатів просто неба.
До вересня 2013 року плануємо завершити облаштування музейної експозиції в приміщеннях та на території НГВУ «Надвірнанафтогаз» і відкрити музейну експозицію для відвідувачів. Водночас започаткуємо й відокремлену частину експозиції музею у селищі Битків Надвірнянського району, котру плануємо розмістити на території старої копальні біля будівлі колишньої електростанції. У подальших планах Музею – дослідження старих місць нафтовидобутку, зокрема, у селах Слобода Рунгурська Коломийського і Ріпне Рожнятівського районів та облаштування відокремленої частини експозиції Музею і в цих населених пунктах. На нашу думку, робота зі створення Музею має увінчатись облаштуванням об’єднаної експозиції історії нафтовидобутку в цілому по Західній Україні, до якої будуть включені: міста Надвірна й Долина, село Пнів та селище Битків Надвірнянського, села Слобода Рунгурська Коломийського та Ріпне Рожнятівського районів (усі – Івано-Франківська область), місто Борислав Львівської області та інші.
Опубліковане у газеті звернення отримало широку підтримку. До нас звернулось багато людей – працівників підприємств нафтогазової галузі (теперішніх і колишніх) та жителів не лише Надвірнянського, а й інших районів нашої та сусідніх областей. Саме за їхньої підтримки та допомоги вдалось віднайти чимало об’єктів нафтовидобутку ХІХ-ХХ століть. Серед них: нафтові копанки, обладнання для буріння і видобування нафти, резервуари клепані, засувки, верстати для обробки металу та дерева, старовинні електроопори, багато документальних свідчень становлення нафтопромислів Прикарпаття, у т. ч. чимало фотографій. Зараз проводимо їх облік і музеєфікацію, а за потреби ще й консервацію, реконструкцію чи реставрацію.
Ідея створення Музею зацікавила й місцеву владу – Надвірнянська районна державна адміністрація запланувала ряд заходів для допомоги в її реалізації. Уже провели ряд консультацій за участю спеціалістів відповідних служб РДА, у т. ч. й виїзні, котрі проводили у приміщеннях та на території розміщення майбутньої музейної експозиції.
Щиро дякуємо громадськості та владі Надвірнянщини за підтримку ідеї створення Музею і за активну допомогу в її реалізації. Особливу подяку висловлюємо начальникові НГВУ «Бориславнафтогаз» Михайлишину Ігорю Богдановичу за передані експонати – верстати-качалки поч. ХХ століття, резервуари для нафти; колишньому головному геологові НГВУ «Надвірнанафтогаз» Драбині Ярославу Михайловичу та старшому майстрові НКК НГВУ «Надвірнанафтогаз» Романяку Михайлу Миколайовичу – за унікальні примірники спеціальної літератури з нафтовидобутку початку ХХ століття; головному історику міста Івано-Франківська, доценту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, кандидату історичних наук Гавриліву Богданові Михайловичу – за методичні поради та консультації щодо створення та формування музейної експозиції; Шпак Марії Михайлівні, вдові Шпака Петра Федоровича, колишнього старшого геолога Битківського укрупненого нафтопромислу № 7, а в 1967-1982 рр. Міністра геології Української РСР – за предмети професійної діяльності геолога та ряд цінних для Музею документів із сімейного архіву… Висловлюємо подяку й багатьом іншим, та, на жаль, обсяг газетної публікації не дає змоги вказати всіх, котрі активно долучилися до створення Музею.
Запрошуємо більш ширші кола громадськості, підприємства, установи та організації, перш за все Надвірнянщини, до важливої справи збереження для прийдешніх поколінь історичної пам’яті краю і його популяризації. Ваша допомога може бути різною – оберіть самі, котра з них є вам посильною. Це може бути фінансова допомога – благодійні внески на рахунок Інституту, участь у благодійних акціях Музею тощо; матеріальна допомога – передача у дар Музею матеріалів, необхідних для відтворення об’єктів нафтовидобутку, створення вказаних об’єктів із власних матеріалів та передача їх у дар Музею, надання суттєвих знижок під час придбання таких матеріалів тощо; та допомога особистою працею – участь на волонтерських засадах (безоплатно) у толоках з облаштування музейної експозиції, провадження особистих досліджень історії нафтовидобутку як у музейних установах, так і на територіях нафтовидобутку, в місцях проживання нафтовиків та безоплатна передача результатів цих досліджень Музею тощо.
Кошти просимо перераховувати на р/р 26004052505431 в Івано-Франківській філії Приватбанку МФО 336677, Одержувач Громадська організація «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району», Ідент. номер 38273456, з приміткою «Благодійна допомога на облаштування Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району».
Звертайтесь до нас за адресою: м. Надвірна, вулиця Грушевського, 13, НГВУ «Надвірнанафтогаз» або тел.: 099-79-14-894 (Ігор Гузійчук), 050-81-57-833 (Віталій Бойчук).
З повагою
координаційна рада Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району:
Володимир ЧУПРИНА, Ігор ГУЗІЙЧУК, Михайло МАКСИМ`ЮК, Віталій БОЙЧУК, Богдан ФАБ`ЯК, Ігор ТЕМЕХ

Переглядів: 675 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024