Четвер, 28.03.2024, 19:10:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 29 » На Прикарпатті відновлюють Хрести Бойової Заслуги та передадуть їх нащадкам лицарів УПА
11:38:46
На Прикарпатті відновлюють Хрести Бойової Заслуги та передадуть їх нащадкам лицарів УПА

В обласній раді представили найвищі нагороди УПА – Хрести Бойової Заслуги та Хрести Заслуги, які будуть вручені нащадкам лицарів УПА до 75-річчя Української повстанської армії. Ініціатори проекту представили наразі лише кілька нагород.

"Наш соціальний проект спрямований на те, щоб віднайти нащадків героїв ОУН та УПА і вручити їм заслужені нагороди. Щоб втілити нашу ідею в життя, треба 125 тисяч доларів. Карпатський край був одним із теренів боротьби, звідси нагороди отримали близько двохсот осіб. Наша мета – щоб нащадки героїв отримали заслужені нагороди. Ми намагаємося об'єднати всі національно-патріотичні сили, які б допомогли не лише словом, а й доларом. Перед нами багато клопіткої роботи, – розповів Микола Посівнич, науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України. – Ми не просто намагаємося вручити ці нагороди, але і порушуємо питання відновлення пам'ятників героїв ОУН та УПА по містах і селах України".

За словами директора музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослава Коретчука, "Лицарі ОУН та УПА" – багаторічний проект.

"Багато вояків були нагороджені бронзовими, срібними та золотими Хрестами. Через постійну підпільну боротьбу виготовляти нагороди було практично неможливо. Тому більшість вояків залишилися нагородженими лише на папері. До того ж у наказах про нагородження писалися лише позивні. І зараз для істориків складно ідентифікувати, хто саме був нагороджений. З Прикарпаття нагороди отримали 162 особи. По Україні таких близько 1,5 тисячі. Цей проект розрахований на 5 років", – розповів Коретчук.

Засновники проекту планують видати біографічний збірник з інформацією та фотографіями нагороджених нащадків лицарів УПА. Вони хочуть ідентифікувати усіх нащадків лицарів УПА і вручити їм нагороди. Якщо сім'ї були повністю знищені, то нагороди передаватимуть у сільські музеї чи школи, звідки походили герої.

"Я дуже перейнявся цим проектом. Для мене як виконавця цих нагород важливо, що вони були зроблені за кордоном, і зараз є кілька їхніх оригіналів. Ми їх взяли і виготовили копії. Виготовляють нагороди для тих осіб, яких уже вдалося ідентифікувати. Нагороди повністю відповідають автентичним", – зазначив Володимир Турецький, співзасновник ГО "Молодіжний Благодійний фонд імені Короля Данила".


Переглядів: 342 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024