П`ятниця, 26.04.2024, 04:25:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 18 » На Прикарпатті відроджують традицію носіння великих традиційних хусток
22:23:24
На Прикарпатті відроджують традицію носіння великих традиційних хусток
У прикарпатському селі Саджава Богородчанського району відроджують давні традиції носіння великих традиційних хусток. У селі відбулася виставка сучасних великих хусток та скарбів із бабусиних скринь.
«Конвалії», «Картаті», «Сонечка», «Кручкаті», «Веселки» –так ніжно та з любов”ю називали наші бабусі й матері один із найважливіших елементів жіночого вбрання — хустки. У давнину говорили, що немає таких жінок, яким би вони не були до лиця.  Сьогодні традиційну велику українську хустку використовують не особливо часто. Показати усю красу цього важливого елементу вбрання взялися у селі Саджава Богородчанського району.
Великі  різнокольорові хустки вивісили перед Народним домом. Вони зайняли кілька метрів.
— Жінки на святі зусебіч оглядали виставку. Жительки села цими хустками показали своє глибинне, правічне, те, що тисячоліттями закладалося в гени, — ділиться спостереженнями головний спеціаліст Богородчанського райвідділу культури і туризму Наталія Помазан. За твердженням етнографів, цей традиційний убір був відомий на наших землях ще в 11-10 тисячолітті до нашої ери і мав спочатку магічну функцію. Наші пращури вважали, що кожна жінка зв’язана з потойбіччям, а найбільшу силу в чаклуванні її дає волосся. Тому, щоб оминути лихо, жінки повинні були прикривати голову. Тільки під час магічних обрядодійств вони розпускали коси, притягуючи енергію неба і підземних глибин.
Минули ери й тисячоліття, відійшли у небуття царства й імперії, а головний убір, що вже значно пізніше став символом прихильності, любові, вірності в коханні, прощання і скорботи, залишився. «У кожному регіоні України за віки склалися свої традиції пов’язування дівочої та жіночої голови,—продовжує пані Помазан. —Це було справжнє мистецтво. Навіть для кожного виду сільськогосподарських робіт хустку пов’язували по-різному. Ось наприклад, коли жінки йшли молотити, то натягали головний убір трішки ближче до обличчя, аби їм у волосся не набилася полова і т ін.».
При виборі кольору, кількості та способу укладання хустини враховувалися також вік і соціальний статус жінки. Дівчат й молодички носили яскраві кольори. А пані поважного віку могли одягати й дві-три хустини, ретельно слідкуючи чи симетрично викладені кінці. За останнім на території Гуцульщини й Покуття визначали акуратність та хазяйновитість газдиньки.
— Сьогодні ми хочемо показати молоді, що носити хустку, це не тільки долучатися до традицій, свого роду, — мовить пані Наталія. — Це ще й модно і красиво, адже  все більше і більше сучасних українських модельєрів звертаючись до традицій, творять нове. Вони використовують хустки при пошитті одягу, замість пояса, і як різного роду аксесуари.
Організатори дійства дуже сподіваються, що після такої виставки хусток на головах прикарпатських пань значно побільшає, а цікавий досвід переймуть колеги з інших районів та областей.
Сабіна РУЖИЦЬКА, журналіст

Переглядів: 561 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024