Четвер, 28.03.2024, 20:51:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 14
З 14 по 16 вересня у селі Саджаві Богородчанського району проходитиме фольклорно-етнографічний фестиваль «Саджавське намисто». Він приурочений 520-й річниці першої писемної згадки про село та 100-річчю від дня народження Олекси Хименця (курінного "Благого”). Цей культурний захід, по суті, перша ластівка у програмі фестивального туризму, яку дуже серйозно розвивають у районі. Великі надії на нього покладають голова райдержадміністрації Володимир Єфімчук і начальник відділу культури та туризму РДА Галина Канюк.
У програмі багато цікавих заходів. За три дні, наприклад, можна буде оглянути виставки чоловічих і жіночих сорочок, краваток, віночків, кожухів, весільних фотографій, плодів саджавських садів. Додайте до цього вшанування сіме ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

Дві прикарпатські церкви: Святодухівська у Рогатині і церква Пресвятої Богородиці у с. Нижній Вербіж Коломийського району — мають шанс увійти до списку ЮНЕСКО. З цієї неділі, 16 вересня, розпочинаються благочинні концерти зі збору коштів на їх реставрацію. Отож перший благочинний концерт відбудеться 16 вересня о 17 год. 30 хв. в обласній філармонії в Івано-Франківську.
Переглядів: 540 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

...На сесії презентували і затвердили прапор територіальної громади Надвірної. Він представляє собою прямокутне, зі співвідношенням сторін 2:3, полотнище. Прапор розділений по діагоналі на два рівних за розміром поля, ліве верхнє з яких блакитного, а праве нижнє – жовтого кольорів, у центрі полотнища – знамено червоного кольору з надламаним древком, повернутим вістрям до основи прапора. Затверджено також Положення про прапор. Встановлено, що комерційне використання прапора територіальної громади м. Надвірної для реклами здійснюється виключно за згодою міської ради...
Василь ІВАСЮК, «Народна Воля»
Переглядів: 499 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

По-іншому годі назвати слова, що їх у захваті мовив мені у 2002-му тодішній голова Ради старійшин міста Надвірної світлої пам’яті Михайло Юрійович Федоришин: «Ох, з цього каміння набудуємо пам’ятників!». Справа в тім, що на той час у комунальному господарстві міста під час ревізії виявили близько 14 тонн «не облікованого» пиляного декоративного каменю лабрадориту, брили якого первинно обробили та шліфували.
На засіданні політичної координаційної ради прийняли рішення якомога раціональніше використати це добро для блага міста. Так одну із брил використали на пам’ятний знак ліквідаторам аварії на ЧАЕС (встановлений біля адмінбудівлі райвлади). Від районного товариства «Меморіал» надійшла пропозиція, щоб до 60-ї річниці УПА (2002 р.) встановити символічну могилу та хрест в урочищі Буковинка, що й виконали. Пропонували, щоб подібний знак поставити біля під ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

Громадська ініціатива збереження історичної спадщини Прикарпаття у сфері нафтогазовидобутку шляхом створення профільного музею, про яку вже розказувала газета, отримала своє втілення.
7 липня 2012 року Правлінням ГО «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» створено громадський Музей історії Надвірнянського нафтопромислового району і сформовано Координаційну раду Музею для забезпечення організації Музею, його всебічного розвитку та безперервності наповнення його експозиції.
З метою вивчення досвіду організації подібних музеїв проведене дослідження, у ході якого вивчено досвід музеїв нафти Польщі, Румунії, Норвегії, Росії, США, Канади, Індонезії.
10 серпня 2012 року члени Координаційної ради Музею Ігор Темех, Михайл ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

Коли їхати з Івано-Франківська до Калуша, то у селі Підгірки, що увійшло тепер в межі центру хіміків Прикарпаття, увагу проїжджих привертає невеликий будинок із вивіскою «Музей-оселя Івана Франка». Яким чином це село пов’язане із долею Каменяра, ми спробували з’ясувати.
На початку ХХ століття до цього села навідалися два брати Онуфрій та Іван Франки. Прибули обоє, щоб придбати помешкання для Онуфрія, старшого брата. Оглянувши запропоновану на продаж хату та город, брати вирішили  купити. Так у 1904 році Онуфрій Франко разом з дружиною та дітьми  переїхали до Підгірок.  З того часу, як свідчать історичні джерела, листи та спогади, 
І. Франко часто сам або із сім’єю приїжджав у гості до брата. Разом із своїми синами Каменяр збирав у Підгірках місцевий фольк ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

На сучасних картах не знайти ані Галичини, ані її латинського міжнародного відповідника – Галіції. Офіційно так йменувалися землі Тернопільщини, Івано-Франківщини, Львівської області, а також польських воєводств Малопольщі і Підкарпаття до 1918-го. Тоді на цій території існувало автономне королівство Галіції та Лодомерії зі столицею у Львові. Титул галицького короля носив імператор Австро-Угорщини. З тих часів минуло вже майже сто років, однак популярність назви Галичини-Галіції не втрачається. І сьогодні журналісти, науковці, пересічні громадяни вживають цей топонім у розмовній мові, причому він найчастіше вимовляється з сентиментом, з певною ностальгією і, водночас, надією. Вистачає, звісно, і противників назви. Здебільшого вони закидають їй якби німецьке походження. Але все одно Галичина (Галіція) живе. Так називають заводи, ЗМІ, готелі, торгові марки, ресторани, фірмові поїзди, спортивні споруди.
... Читати далі »
Переглядів: 1205 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

У вівторок, 11 вересня, в Івано-Франківську відбулася прем’єра документального фільму про професора, доктора філологічних наук Марка Теп­лінського. Картину показали в актовій залі Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (ПНУ), вона присвячена 65-річчю науково-педагогічної діяльності нині покійного вченого.
Марко Теплінський був першим доктором наук тодішнього Івано-Франківського педагогічного інституту, він пропрацював тут з 1970 року. У квітні минулого року помер після тривалої хвороби.
Крім власне наукової діяльності, вчений став автором багатьох підручників для українських вишів і шкіл. Тираж його книжок уже перевалив за мільйон примірників.
Фільм «Марко Теплінський — учитель, вчений, людина» підготував його у ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

Буремні дев’яності принесли небувалий сплеск злочинності. З’явились нові види шахрайства та відповідний сленг. Так, в обіг міцно увійшло словосполучення «кинути на бабки».
Робили це багатьма способами. Одним із популярних було шахраювання під час обміну валюти. Вуличні міняли при перерахунку спритно ховали одну чи більше купюр або «заламували» їх таким чином, що кожну банкноту рахували двічі. В будь-якому разі клієнт йшов обдуреним. Виявляється, подібне траплялось і у старому Станиславові. При чому на теє «бабло» кидали саме бабки, тобто — бабусі.
Колишній гімназист Ян Вежбовський залишив цікаві спогади про місто 1870-х років. Тоді чорний ринок містився навпроти кам’яниці Гартенберга (нині — Вічевий майдан). Там сиділи старі єврейки, які міняли гроші. Як пише Вежбовський: «Ті Песі та Ціпи так ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012

Зупинити руйнацію казарми у Коломиї по вулиці Чайковського закликає депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк. Він пропонує, як зберегти будову з користю для мешканців міста. 
Нагадаємо, що приміщення казарми і прилегла до неї територія є приватною власністю. На разі будівля в аварійному стані і потребує капремонту.
Заради збереження  історичної спадщини австрійської архітектури збудованої століття назад, порятунку пам’ятки від знесення новими власниками і забудови вільної земельної ділянки 9-ти поверховою житловою коробкою, Юрій Романюк пропонує розмістити там Коломийський міськрайонний суд, об’єднану міськрайонну прокуратуру та міськрайонне управління юстиції і таким чином створити в Коломиї будинок правосуддя аналогічно Івано-Франківському, що на вулиці Грюнвальдській ... Читати далі »
Переглядів: 487 | Долучив: limnytcja | Дата: 14.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024