П`ятниця, 19.04.2024, 02:51:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 18
Два незамінних на уроках Гуцульщинознавства видання з’явилось у школах Верховинщини.
Для наймолодших школяриків це "Абетка маленького гуцулятка", а для середнього та старшого покоління учнів та й для всіх, хто цікавиться світом гуцулів, — це роман Петра Шекерика-Доникового "Дідо Иванчік".
Автор першого видання, вчитель початкових класів Верховинської ЗОШ 1-3 ступенів Оксана Стефюк, майстерно і невимушено, в ігровій формі навчає говору своїх предків. Вивчатимуть його на уроках позакласного читання.
Вчителька разом із учнями 3-4 класів упродовж кількох років шукала вже забуті гуцульські слова. Аби почути їх від старожилів, довелося піднятися навіть далеко в гори. На кожну літеру педагог склала віршик із яскравими малюнками та діалекти ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012

У прикарпатському селі Саджава Богородчанського району відроджують давні традиції носіння великих традиційних хусток. У селі відбулася виставка сучасних великих хусток та скарбів із бабусиних скринь.
«Конвалії», «Картаті», «Сонечка», «Кручкаті», «Веселки» –так ніжно та з любов”ю називали наші бабусі й матері один із найважливіших елементів жіночого вбрання — хустки. У давнину говорили, що немає таких жінок, яким би вони не були до лиця.  Сьогодні традиційну велику українську хустку використовують не особливо часто. Показати усю красу цього важливого елементу вбрання взялися у селі Саджава Богородчанського району.
Великі  різнокольорові хустки вивісили перед Народним домом. Вони зайняли кілька метрів.
Переглядів: 560 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012

17 вересня 1939-го, порушивши договори з Польщею про ненапад, Червона армія перейшла кордон на Збручі та заглибилась на територію Східної Галичини, інкорпорованої після Першої світової війни до складу Другої Речі Посполитої. Невдовзі бруківкою старого Львова вже марширували не польські улани, а совєтські солдати. Їх комісари розповідали львів’янам про великого Сталіна, який дуже вболіває за галичан, та браталися з вояками гітлерівського вермахту, що отаборилися на західній околиці міста Лева — Левандівці.
Як стверджували очевидці тих подій, про пакт Ріббентропа—Молотова, а тим більше про секретні протоколи до нього, ніхто тоді й гадки не мав, однак всі, хто хоч трохи цікавився політикою, розуміли: Сталін та Гітлер домовилися про розподіл сфер впливу в Європі.
Зі слів моєї покійної мами, яка в ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012

У прикарпатському місті Надвірна є унікальне і найбільше в усій Україні... вишите видання. Тут місцеві майстрині вишили історію 32-х сіл району.
— Книга має розміри 80 на 100 сантиметрів. На кожній сторінці вишитий орнамент завширшки 15 сантиметрів, що притаманний тому чи іншому селові, — розповідає Богдана Ковалюк з Надвірнянської РДА. — Ним й обрамлена сторінка. У центрі вишивки — символ села: півень, дуб, годи, квіти, трави, гори, і т ін. На зворотній частині сторінок книг — історія кожного села.
Вишивані презентації кожного населеного пункту району заламіновані та складені у книгу. Надвірнянці впевнені, що такої історії не має жодний район України та гордяться народною новинкою, інформують Вікна.
Переглядів: 508 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012

Минулої п’ятниці у Калуші, можливо, розкопали свідчення про велику віху історії національно-визвольного руху на Калущині.
Точніше — історії його придушення. Ходи, які з’єднували приміщення колишньої тюрми НКВС (приміщення Центру науково-технічної творчості учнівської молоді) із приміщенням самої установи (тепер приміщення музичної школи №1. — Авт.), виявили зовсім випадково.
Робітники ремонту приміщення Центру, помітили, як відстає шматок кута стіни. Під ним і виявили "знахідку”. Щоправда, гіпотеза про те, що розкопаний у землі підземний хід і справді зв’язував колись підрозділи НКВС, ще має бути доведена. Науковці уже готують аргументи.
Проте, що на початку минулого століття у приміщенні Центру науково-технічної творчості для дітей ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012

В Карпатах на горі Піп Іван (висота 2028 м) розпочали роботи по консервації старої обсерваторії. Наразі цеглою заклали вікна на другому поверсі будівлі.
«Приїхав з горів, був сьогодні на ПІЧ (ред.: Піп Іван Чорногірський), почали закладати вікна, мужки казали що п'ятий день працюють», — пише користувач під ніком Burs на туристичному форумі http://travel.org.ua/forums.
«Вчора був на ПІЧ, якраз ГАЗ-66 з Шибеного вивіз балки та дошки на перекриття. На даний момент замуровано цеглою вікна верхнього поверху та частково встановлено балки перекриття. Також в приміщенні дизельгенераторної облаштовано кімнату для робітників», — пише vasjaletsyn.
Користувачі форуму також закликали підійти «з розумом» до консервації і нагадали, що взимку в обс ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012

У понеділок, 17 вересня ц.р., у районному Народному домі м. Тлумача відбулася науково-практична конференція, приурочена 140-ій річниці від дня народження міністра внутрішніх справ ЗУНР Івана Макуха.  
У роботі конференції взяли участь заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, заступник голови райдержадміністрації Олександра Чаплінська, начальник відділу освіти райдержадміністрації, депутат районної ради Дмитро Боднарчук, редактор РВК «Злагода», депутат районної ради Зіновій Штурнак, секретар міської ради Володимир Салітра, історик-краєзнавець, лауреат міської премії ім.  І. Макуха та обласної премії І. Вагилевича Михайло Дземан,  вчителі історії району, учні шкіл, громадськість.
У вступному слові голова районного об’єднання ВУТ «Просвіта» Галина Дзьоба розповіла п ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: limnytcja | Дата: 18.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024