Субота, 20.04.2024, 07:34:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 28
26 вересня 2012 р. за головуванням заступника міського голови М. Вереса відбулась зустріч за участю відділу з питань охорони культурної спадщини, Департаменту архітектури і містобудівництва та членів громадського об’єднання «Моє Місто» з питань реставрації пам’ятки архітектури 18-19 ст. так званого «Палацу Потоцьких». Розглядалась ініціатива створення спеціальної робочої групи, завданням якої було б узагальнення результатів археологічних досліджень, що проводились на території історичного середмістя впродовж останніх двох років. 
На засіданні було проаналізовано ситуацію з проблемами реставрації брами палацу Потоцьких і розгортання пошукових робіт на кількох нововиявлених об’єктах середмістя. З огляду на велику історичну цінність і важливість музеєфікації чисельних фрагментів давніх фортифікацій і необхідність розгортання ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

З нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні у Києві відбулось нагородження державними нагородами та відомчими відзнаками кращих працівників сфери туризму та курортів.
Третє місце посів іванофранківець Іван Бондарєв, кореспондент тижневика «Репортер» за серію репортажів з популяризації внутрішнього туризму.
Переглядів: 474 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

В приміщенні Центрального Народного дому м. Івано-Франківська в рамках «Університету музичної культури» відбулася лекція «Музична культура України ХІІ-ХІІІ ст.».
Слухачами лекції були учні загальноосвітньої школи №7. Перед глядачами університету виступила методист по роботі з дітьми та молоддю центрального Народного дому - Мар’яна Струс, яка розповіла учням про історію розвитку музичного мистецтва в ХІІ-ХІІІ ст., ознайомила всіх присутніх з музичною культурою українського народу та діяльністю музичних цехів, які існували в ХІІ-ХІІІ ст.
Переглядів: 508 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

Доброю традицією стало для делятинців святкувати день селища у вересні. Розпочали святкування відправою Служби Божої у церкві Різдва Пресвятої Богородиці.
Особливо запам’ятають цей день делятинці та гості краю саме тому, що у неділю, 16 вересня, на День селища відбулася одна чи не з найяскравіших подій за кілька десятків літ – відкриття краєзнавчого музею Делятина, який у далекому минулому носив назву ім. М. Черемшини. Музей краєзнавчий, оскільки у різні часи тут залишали слід відомі українські літературні, громадські та політичні діячі.
Отець Петро Голіней освятив пам’ятний хрест-фігуру Розп`яття Христового, відновлений на подвір’ї Музею. Завдяки наполегливості та ентузіазму шанованого делятинця Андрія Мисюка придбано багато експонатів, зібрано картини відомого кр ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

20 вересня відбулося спільне засідання оргкомітету зі спорудження пам`ятника Борцям за волю України у Надвірній та конкурсної комісії з проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію цього пам`ятника. Головував на засіданні співголова оргкомітету голова районної ради Василь Попович. У засіданні взяв участь співголова оргкомітету голова РДА Володимир Калічко.
Члени конкурсної комісії – секретар Надвірнянської міської ради Тарас Пекарський, міський архітектор Тарас Угринчук та провідний інженер проектно-кошторисного відділу НГВУ «Надвірнанафтогаз» Богдан Фаб`як – схвалили доопрацьований проект пам`ятника авторського колективу на чолі з Василем Гурмаком – заслуженим діячем мистецтв України, професором Львівської академії мистецтв, головою секції скульпторів Львівщини. У складі авторського колективу – скульптори М. Гурмак, С. Загайкевич, В. Шолудько, арх ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

Рівно 68 років тому поблизу села Олеша, Тлумацького району, відбувся бій вояків ОУН-УПА та загону НКВС. У нерівній сутичці загинуло близько пів сотні патріотів України. Більшість з них було поховано просто на полі бою.
В часи Радянського Союзу про цю подію у селі Олеша не згадували - місцеві мешканці боялися репресій. І лише в кінці 80-тих минулого століття, в час відлиги, тут провели розкопки та перепоховання вбитих націоналістів. Відтоді патріоти щороку вшановують подвиг таких юних, але свідомих земляків-упівців. 
Єдиним живим свідком кривавої сутички нині є 90-річний Іван Барчук. Чоловіку, як і більшості побратимів тоді було лише 22. Вони саме  завершували вишкільний курс, аби воювати проти комуністичної навали. Однак,  вступити у рівний бій їм не судилося. Червоні діяли з в ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

Тисмениця не так давно відзначила своє 950- ліття. Як і в кожного міста, у ньому є теж  чимало цікавинок, котрі відкривають маловідомі сторінки славної історії. Одна з них стосується походження людини,  ім’я якої добре відоме в усьому світі. Це Зигмунд Фрейд – батько психоаналітики. Декілька років тому у періодиці появилася інформація про те, що цей відомий учений народився саме у Тисмениці. Однак з часом це припущення довелося спростовувати. Проте, як кажуть, диму без вогню не буває. Щось таки мусіло зв’язувати родину Фрейдів із цим давнім галицьким містечком.
Як нам вдалося з’ясувати, предки З. Фройда дійсно походили із Тисмениці. Його дід Соломон, що народився у Бучачі, знайшов собі пару і одружився у Тисмениці. Тут появився на світ  його єдиний син Якоб – майбутній батько Зигмунда. Ця родина займалася торгівлею: з Галичини везли мед, шкіру,с ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

Нерідко буває так, що ім’я якогось історичного діяча є дотичним до певних подій, котрі не завше пов’язані з його малою батьківщиною. Тоді ім’я залишається на слуху, хоча відтворити, бодай, якісь біографічні складові немає змоги, бо ніхто  про особу  і про його життя чи походження нічого конкретного не пам’ятає. Так було із Дмитром Герчанівським, доля якого занесла не деякий час до Крилоса, де він обіймав посаду управителя митрополичих дібр і був активним у громадському житті села. Власне немалою заслугою Д. Герчанівського стало те, що саме він у «Альманасі Станіславіської землі» опублікував статтю «Крилос і його княжий двір» і таким чином став одним із перших популяризаторів  його славної минувшини. Однак  життєпису автора статті ми не знайшли ні в енциклопедії, ні у Вікіпедії. Проте за згадками у різних книгах та статтях ( в тому числі й інтернетних), ми усе ж спробували відстежити його непр ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

28 вересня на третьому пленарному засіданні 17-ї сесії Івано-Франківської обласної ради депутати прийняли рішення будинок колишньої обсерваторії на горі Піп Іван передати у власність Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Вищий навчальний заклад працює над відновленням колишньої астрономічної обсерваторії як науково-дослідного центру для вчених і студентів та туристичного об’єкту спільно з Варшавським університетом.
Переглядів: 462 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

Церква Зіслання Святого Духа в Рогатині — перлина української дерев’яної архітектури — насправді на сто років старша, ніж вважалося донедавна. інформація  про це з’явилася, щоправда, не в Україні, а в Німеччині. І сьогодні, коли дві церкви від Прикарпаття — Зіслання Святого Духа та церква Благовіщення Пресвятої Богородиці в селі Нижньому Вербіжі на Коломийщині — мають реальні шанси ввійти до престижного реєстру історичної спадщини ЮНЕСКО, ця інформація стає особливо цінною. У липні 2013 року в Камбоджі відбудеться 37-ма сесія ЮНЕСКО, де і розглядатимуть цей транскордонний українсько-польський проект, тобто доля двох церков Прикарпаття та шести інших претендентів від України стане зрозумілою.
Отож загальноприйнятий факт про те, що церква Зіслання Святого Духа в Рогатині належить до XVI століття, спростував львівський науковець Андрій КУТНИЙ. Львів’ ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

В Івано-Франківську відбулась презентація нової книжки канадського професора та громадського діяча Павла-Роберта Магочія (Пола Магочі) «Україна: історія її земель та народів», що побачила цього року світ в Ужгороді у видавництві Валерія Падяка, в котрій взяли участь модератор цього заходу проректор Івано-Франківського національного університету ім.  В. Стефаника Ганна Карась, яка познайомилась із П.-Р. Магочієм у Пряшеві (східна Словаччина) та запросила його відвідати Прикарпаття, а також вчені-історики цього ВНЗ і журналісти.
Постать 67-річного професора історії та політології Торонтського університету (Канада), що народився в сім’ї угорця та карпатської русинки у м. Енрлвуді (штат Нью-Джерсі, США), автора альтернативної до «історії України» Ореста Субтельного наукової праці з однойменною назвою, «ілюс ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

З приходом у Галичину  перших совєтів для родини Мельників із села Гринівців на Тлумаччині почалася тернова життєва дорога. Навесні 1940 р. заарештували батька родини — члена ОУН Марка Мельника. Він проводив націоналістичну роботу і мав тісні зв’язки з тлумацьким адвокатом депутатом польського сейму І. Макухою та полковником Андрієм Мельником, який нелегально перебував у маєтку Андрея Шептицького. Зі своїм братом Михайлом Мельником Марко 1939 р. брав участь в обороні столиці Закарпатської України — м. Хуста.
Енкаведисти зробили обшук у господарстві і знайшли незаконну в той час літературу — історію України М. Грушевського, Дорошенка, історію січових стрільців Яворницького та синьо-жовтий прапор. М. Мельник пройшов через тюрми Станіслава, Львова, Москви. Серед інших арештантів був завезений до Комі, де б ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

Наприкінці серпня у Франківську прокладали кабель між Вірменською та Білим будинком. Рили траншею та наштовхнулися на вхід до підземелля. Преса написала, чиновники запевнили, що будуть проведені дослідження, на тому все й заспокоїлось. Аби з’ясувати, що ж то за підземелля, ми — археолог Василь Романець, історик Зеновій Федунків, видавець Василь Іваночко та краєзнавець Іван Бондарев — зібралися туди з експедицією…
Якщо не знати, де те провалля, то одразу не знайдеш. З вулиці його не видно. Треба зайти у двір на Старозамковій, 1 і перелізти через невисокий металевий паркан. Попри огорожу тягнеться кабельна траншея. Там в одному місці чорніє прямокутне провалля. Розміри? Ну, типовий американець туди точно не влізе, а от пересічні українці проскакують без проблем.
Внизу темно й холодно. Через отв ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024