П`ятниця, 19.04.2024, 06:11:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 21
Впродовж багатьох століть у Галичі, спершу як у княжій столиці, згодом – як старостинському та районному центрі компактно проживали різні народи – українці, поляки, німці, євреї, караїми та ін. Вивченню історії одного з них – караїмів – які за одними даними проживали тут з ХІІІ століття, а за іншими – з ХVI, була присвячена конференція, яка нещодавно тут відбулася.
17 вересня 2012 року у м. Галичі проведено Міжнародну наукову конференцію на тему «Караїми та їх роль у контексті світової спільноти». Її організаторами виступили Міністерство культури України та Національний заповідник «Давній Галич». 
У роботі наукової конференції взяли участь голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, голова Галицької райдержадміністрації Григорій Івасишин, голова Галицько ... Читати далі »
Переглядів: 901 | Долучив: Dnister | Дата: 21.09.2012

Відділ з питань охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради проводить систематичний нагляд за проведенням будівельних і земельних робіт на частині пам’ятки архітектури - Головній брамі «Палацу Потоцьких», яку здійснює будівельно-реставраційна компанія «МонолітТрансБуд» (керівником проекту відновлення брами є представник цієї фірми Вадим Пісний). Проектні пропозиції Івано-Франківського державного науково-реставраційного управління (керівник П.Лисаківський).
Робота над пам’яткою відбувається в кілька послідовних етапів:
- дослідження і виготовлення проекту реставрації;
- проведення протиаварійних заходів (в тому числі демонтаж втрачених конструктивних елементів); 
Переглядів: 525 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

У неділю, 23 вересня, селище Перегінськ Рожнятівського району відзначить своє 720 річчя. В програмі свята – смаколики.
Як повідомив начальник управління культури Рожнятівської райдержадміністрації Ярослав Тринчук, програма святкування підготовлена таким чином, щоби гості свята могли скласти собі враження не тільки про етнографічне багатство краю, а й про вправні руки й розумні голови перегінчан. Цілий день біля сцени на території школи №1 працюватимуть виставки-ярмарки від місцевих підприємців. Від кондитерських виробів до різьблених меблів – асортимент торговиці буде багатий. Тут же розгорнуть виставки-дегустації зі стравами місцевої кухні сільські громади всього Рожнятівського району.  
Переглядів: 532 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

Селу Микуличин 600 років. Святкування розпочалось вчора відкриттям приміщення музею звичаєвої символіки Гуцульщини та виставки картин художника-символіста Опанаса Заливахи.
До цієї визначної дати приурочили цілий ряд заходів. На відкритті були присутні представники обласної і сільської рад, духовенства та громада села.
Пройшла науково-практична конференція "Микуличин в історії Гуцульщини", презентували книгу "Микуличин. Випуск 2" та проект відродження і розвитку народних ремесел. На закінчення святкування першого дня відбулася презентація автентичної карпатської кухні та майстер-класи по її приготуванню.
А сьогодні святкування має більш урочисте забарвлення. Розпочався день із архієрейськ ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

Презентація книги Павла-Роберта Маґочія "Україна: історія її земель та народів" відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка. Це вже друге, доповнене видання в українському перекладі. Первісно книга вийшла англійською мовою у видавництві Торонтського університету. В Україні книжку випустило ужгородське видавництво Валерія Падяка.
Переглядів: 578 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

Етнічна карта Європи, що складалася тисячоліттями, складна і заплутана. На світанку історії народи приходили і осідали тут, змінюючи один одного. І кожен народ вніс свою лепту в будівництво великого будинку європейської культури. Приносили вони і свої таємниці, багато з яких не розкриті і донині. Така таємниця пов’язана і з Галіцією (Галичина, Західна Україна). Із цією землею пов’язані долі багатьох народів і в першу чергу кельтів. У стародавності їх називали галлами або галатами. Вчені ставлять значення їх культури в один ряд з досягненнями античного світу. Зараз від кельтів-галлів залишилися деякі народи – ірландці, горці Шотландії і деякі інші на північному заході континенту. Але багато століть тому все було інакше...
Задумайтесь, що спільного між древньою назвою Франції – Галлія, Галісіею в Іспанії, Галатією у Малій Азії, містом Галац на Дунаї і Галичиною? ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

Під осінь 2012 року виповнилося 795 років з часу утвердження Мстислава Удатного в Галичі. За новими дослідженнями Мстислав Удатний був онуком галицького князя Ярослава Осмомисла, сином його доньки, ім’я котрої невідоме. Вчені припускають, що ця донька була похована поруч з батьком в Успенському соборі Галича(останки княгині з золотим чільцем на голові віднайдено Ярославом Пастернаком в Крилосі під час розкопок у 1937 році). Мстислав Удатний княжив у Галичі з серпня 1217 по вересень1227 року і підтримував дружні, родинні стосунки з своїм зятем Данилом Галицьким.
Мстислав Удатний народився близько 1170 року. Його батько, Мстислав хоробрий, княжив у Білгороді(Київська земля), а пізніше – у Новгороді Великому. За однією із версій, мати Мстислава – дочка галицького князя Ярослава Осмомисла, ім’я котрої невідоме. Дружиною Мстислава Удатного ... Читати далі »
Переглядів: 926 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

20 вересня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Романа Іваницького відбулась нарада з підготовки об’єктів – претендентів на включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Івано-Франківської області.
В нараді взяли участь начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи Андрій Давидюк, заступник начальника управління архітектури та містобудування облдержадміністрації Ігор Шевчук, директор музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.
На нараді розглядалось питання про хід виконання Заходів з підготовки об’єктів – претендентів на включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Івано-Франківській області від 10.07.2012р.
Переглядів: 512 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

"Сергій Параджанов. Хроніка діалогу" — виставка проекту "Параджанов-арт" експонується у криворівнянському літературно-меморіальному музеї ім. Франка.
Її друга частина знаходиться також у Криворівні у музеї гуцульської господарки Хаті-гражді. На виставці демонструються творчі додатки до літературних, дослідницьких та образотворчих робіт учасників Всеукраїнського історико-літературного конкурсу «Лицарі українського романтичного світосприйняття».
На виставці відвідувачі також можуть ознайомитись з творчістю особистих знайомих Сергія Параджанова.
Виставка триватиме до 24 вересня, так що гості 20 Гуцульського фестивалю, що проходитиме у Верховині 21-23 вересня, матимуть можливість її відвідат ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

«Репортер» уже друкував спогади франківського старожила Володимира Барана про міжвоєнний Станиславів. Публікації викликали жвавий інтерес у читачів. Усі хотіли продовження. Бажання читача для нас — закон, тому сьогодні пан Володимир розповість, що відбувалось у місті між «золотим вереснем» і «брунатним червнем». Далі — пряма мова.

«Як гімно малюється»
Уперше я познайомився із російською культурою у далекому дитинстві. Батько мав радіоприймач, що було тоді рідкісним і дорогим задоволенням. Це чудо техніки лапало хвилі чи не всіх європейських станцій. Одного разу, крізь тріск і шум поміх, я почув пісню «Что стоишь качаясь, гордая рябина». Вона мені дуже сподобалась, і навіть сьогодні, сімдесят років потому, я слухаю її ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

Ця історія трапилась у тридцяті роки минулого століття. В одному із сіл Станиславівського воєводства був млин, що належав українському селянинові на прізвисько Мельник. Замовлень у нього вистачало, млин працював навіть уночі. Та однієї ночі Мельника вбили. Чоловікові просто проломили череп молотком. Першим побачив труп багатий селянин Іван Козак, який привіз молоти збіжжя близько четвертої ранку.
Поліція думала недовго. Вони просто затримали Козака та доправили його до Станиславівської в’язниці. На протести пана Івана, що він не вбивав і навіть викликав поліцію, ніхто не зважав. Селянина визнали винним у жорстокому вбивстві та стратили через повішення. Поховали його у спеціально відведеному місці на цвинтарі.
А через два роки до суду прийшов поляк Адам Більчевський, який зізнався, що саме він ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

У 1960‑х роках, коли Станиславів вже називався Івано-Франківськом, сюди повернувся Роман Андрухович, який до війни активно займався спортом. Він пройшовся містом у пошуках місць, де колись вирувало спортивне життя. Ці спостереження у 1975 році побачили світ в «Альманасі Станиславівської землі». Пройдемося і ми.
Свою прогулянку Андрухович почав з вулиці Франка. На її початку раніше, як і тепер, була пожежна частина. З однією відмінністю — перед її гаражами були непогані тенісні корти. Довкола на цій вуличці жило чимало любителів спорту: один із кращих футболістів міста Ярема Попель, сестри-атлетки Ліда та Ірина Барнич. Корти завжди мали відвідувачів. Нині там житлові будинки.
Йдемо далі стометрівкою, попри поштамт повертаємо ліворуч та виходимо на вулицю Січових стрільців. Трохи лівіше перед н ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012

Ігор Кічак: Мудрого не обманеш, відважного не залякаєш,
шляхетного не купиш. Тому будьте такими!

Життя цього уродженця Коломиї, нині члена Спілки політв’язнів і Братства колишніх вояків ОУН—УПА — це вічна боротьба за Україну. Ігор Кічак, якому 12 грудня виповниться 82 роки, став членом ОУН у 1948 р. Батьки з дитинства виховували сина в патріотичному дусі. ігор ще змалку бажав, щоб Україна стала незалежною державою. Тому поставив перед собою завдання робити все можливе для її визволення.
— Яскраво пам’ятаю, коли вперше побачив, як на ратуші в Коломиї вивісили синьо-жовтий стяг, — згадує подію і. Кічак. —  Це було 2 липня 1941 року. Я чимдуж тягнув маму за спідницю, щоб показа ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: limnytcja | Дата: 21.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024