П`ятниця, 26.04.2024, 19:49:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 28 » Пам`ятник Борцям за волю України у Надвірній: новий етап
20:06:28
Пам`ятник Борцям за волю України у Надвірній: новий етап
20 вересня відбулося спільне засідання оргкомітету зі спорудження пам`ятника Борцям за волю України у Надвірній та конкурсної комісії з проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію цього пам`ятника. Головував на засіданні співголова оргкомітету голова районної ради Василь Попович. У засіданні взяв участь співголова оргкомітету голова РДА Володимир Калічко.
Члени конкурсної комісії – секретар Надвірнянської міської ради Тарас Пекарський, міський архітектор Тарас Угринчук та провідний інженер проектно-кошторисного відділу НГВУ «Надвірнанафтогаз» Богдан Фаб`як – схвалили доопрацьований проект пам`ятника авторського колективу на чолі з Василем Гурмаком – заслуженим діячем мистецтв України, професором Львівської академії мистецтв, головою секції скульпторів Львівщини. У складі авторського колективу – скульптори М. Гурмак, С. Загайкевич, В. Шолудько, архітектор А. Лисенко. Василь Гурмак відзначений Дипломом районної ради, райдержадміністрації і Надвірнянської міської ради за перше місце у конкурсі на кращу проектну пропозицію пам`ятника. У своєму подячному слові він відзначив, що боротьба за волю України у нього завжди уособлювалась зі світлою ідеєю. Тому він вибрав образ Ангела як символ білизни, чистоти і честі. Пам`ятник у Надвірній стане одним із перших аналогічних монументів в Україні, в якому знайшов втілення образ борців усіх часів за волю України. І в тому, що пам`ятник у нашому місті буде вищого професійного і мистецького гатунку, переконують факти спорудження скульптором Василем Гурмаком мистецьки вартісних трьох пам`ятників із мармуру у Туреччині, пам`ятника Кобзареві у Надвірній, пам`ятника народження і спасіння Людської Душі, присвячений чорнобильцям, у Луцьку, пам`ятника усім бранкам турецької неволі в особі легендарної Роксолани, майстерно виконані скульптури Богоматері і відповідні каплиці у Надвірній, у с. Чинадієві у Закарпатті, у м. Коблево Одеської області. Ці роботи високо і належно оцінені не лише громадськістю, але й фахівцями у галузі скульптури України та Європи.
Водночас скульптор Василь Гурмак представив кошторис робіт для виготовлення пам`ятника. Якщо пам`ятник виготовляти з матеріалу вапняку, то вартість його художніх робіт сягає 400 тис. грн., а якщо із мармуру – 600 тис. грн. Обидві ці суми подані без врахування вартості підготовчих робіт і благоустрою. Зазначимо, що учасники спільного засідання поіменним голосуванням одноголосно висловились за матеріал для пам`ятника – скульптури «свічки» – білий мармур, а основою служитиме сірий граніт. Скульптор Василь Гурмак повідомив також, що уже має ділові домовленості з відповідною фірмою щодо постачання мармурового матеріалу для пам`ятника із Казахстану. Суть справи і ситуації зараз полягає в оплаті. Попередньо запропоновано вишукати частину коштів з районного бюджету, про що голова районної ради Василь Попович інформуватиме депутатів і відповідні депутатські комісії районної ради з тим, щоб прийняти відповідне рішення на черговій сесії районної ради, а також врахувати фінансові пропозиції щодо пам`ятника у районній програмі з відзначення та вшанування боротьби ОУН-УПА на території Надвірнянщини на 2013-2014 роки, яку зараз розробляють у районній раді. Василь Попович підтвердив вчергове свою пропозицію і позицію щодо фінансування робіт зі спорудження пам`ятника – вагому частку у цій справі має взяти на себе громада району, численні громадські та політичні організації.
Разом з тим голова районної ради Василь Попович націлив членів оргкомітету і конкурсної комісії на вжиття невідкладних оперативних заходів щодо остаточного законного обгрунтування з виділенням земельної ділянки під пам`ятник, а також вирішити хто виступатиме замовником робіт із його спорудження, хто організовуватиме і відповідатиме за збір громадських і добродійних коштів для цієї цілі. Для уточнення цих проблемних питань вирішено ще раз зібратися найближчим часом. Учасники засідання висловились за потребу активізувати зусилля як громади, так громадських, політичних організацій, підприємств та установ, підприємницьких і владних структур для того, щоб не затягувати у часі спорудження пам`ятника. Бо, приміром, у Коломиї недавно відкрили пам`ятник Іванові Франкові (співавтором якого, до речі, був скульптор Василь Гурмак), який споруджували вісім років і його загальна вартість сягнула 1,5 млн. грн., з них громада зібрала 48 тис. грн., решту фінансував міський бюджет. У Калуші на спорудження пам`ятника Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу залучено 100 тис. грн. з обласного бюджету, 360 тис. грн. зібрали під час громадської патріотичної акції при загальній вартості робіт 650 тис. грн.
Як бачимо, справа з будівництвом пам`ятника Борцям за волю України вступила у свій новий етап. Однак, ніякого полегшення чи розслаблення ніхто не обіцяє і не прогнозує. Тому висновок і порада одна: кожному краянину, кожній небайдужій людині у Надвірнянщині і серед земляків з діаспори варто якнайсерйозніше пройнятися почуттям відповідальності за цю справу. В цьому переконаний і автор цих рядків як член оргкомітету зі спорудження пам`ятника.
Іван ГРИДЖУК, «Народна Воля»

Переглядів: 739 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024