П`ятниця, 26.04.2024, 15:59:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 18 » Видання із гуцульствознавства з’явились на Верховинщині
22:42:31
Видання із гуцульствознавства з’явились на Верховинщині
Два незамінних на уроках Гуцульщинознавства видання з’явилось у школах Верховинщини.
Для наймолодших школяриків це "Абетка маленького гуцулятка", а для середнього та старшого покоління учнів та й для всіх, хто цікавиться світом гуцулів, — це роман Петра Шекерика-Доникового "Дідо Иванчік".
Автор першого видання, вчитель початкових класів Верховинської ЗОШ 1-3 ступенів Оксана Стефюк, майстерно і невимушено, в ігровій формі навчає говору своїх предків. Вивчатимуть його на уроках позакласного читання.
Вчителька разом із учнями 3-4 класів упродовж кількох років шукала вже забуті гуцульські слова. Аби почути їх від старожилів, довелося піднятися навіть далеко в гори. На кожну літеру педагог склала віршик із яскравими малюнками та діалектизмами.
Гуцульський буквар розповсюдять по всьому регіону — від Закарпаття до Буковини. Наступний проект учителів Верховинщини — створення словника з тлумаченням гуцульських діалектних слів.
А от роман репресованого письменника і активного громадського діяча Гуцульщини Петра Шекерика-Доникового після 60 років переховувань від окупаційної влади вперше побачив світ 5 років тому за ініціативи Всеукраїнського товариства "Гуцульщина". Втім, невеличкий тираж тоді дуже швидко розкупили. Цей роман навіть у бібліотеках знайти було важко.
А ось тепер наново перевиданий однією з Чернівецьких видавничих фірм цей унікальний роман передано для масового розповсюдження в торгівельну мережу, у школи, сільські та міські бібліотеки регіону Гуцульщини та Покуття.
Роман засвідчує про автора як талановитого майстра слова, який вміло використовує гуцульську самобутню говірку. В ньому Петро Шекерик-Дониковий доступно і правдиво відображає духовний і матеріальний світ гуцулів, зберігши особливості мови гуцульського літописця, правопис та гуцульську пунктуацію.

Переглядів: 508 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024