П`ятниця, 26.04.2024, 16:25:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 20 » «Не заростає стежка болю»
20:56:55
«Не заростає стежка болю»
17 вересня 2012 року у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулися загальноміські заходи – відкриття виставки фотоматеріалів «Не заростає стежка болю» та загальноміська зустріч з нагоди 21-ї річниці незалежності України «Історія українського державотворення та сучасний розвиток української держави». В переповненому Залі Героїв ЦПВ ім. С. Бандери зібралися старшокласники ЗНЗ з вчителями історії та військово-патріотичного виховання, представники громадських організацій і партій.
«Дем’янів лаз»— священне місце, Голгофа Галицької землі… Цій темі присвячена фотовиставка меморіального комплексу «Дем’янів Лаз», яка розгорнута у вітринах та конференц-залі Центру патріотичного виховання ім. С.Бандери. Організували захід МК «Дем’янів Лаз» (філія обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери (завідувач філією М.Фреїк), ОО історико-просвітницьке товариство «Меморіал» ім. Василя Стуса (голова С.Каспрук) та Центр патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери (директор Г.Савченко). На пересувних стендах висвітлена історія МК «Дем’янів Лаз», дитячий турнір з футболу на кубок Меморіалу «Дем’янів Лаз» пам’яті Ф.Пастушенка, вшанування пам’яті жертв тоталітарних режимів, акція по впорядкуванні могил жертв комуністичного режиму учнями Крихівецької ЗШ, портрети розстріляних героїв, панахиди за безневинно убієнними жертвами диктаторських режимів на празник Святої Тройці та відвідування меморіалу молодими парами.
У вступному слові директор ЦПВ ім. С.Бандери Галина Савченко зазначила, що на 21-му році незалежності України мусимо пам’ятати, що «золотий вересень» 1939 року обернувся для галичан сотнями жертв невинно убієнних, чиї останки покояться в Дем’яновому Лазі, масовими депортаціями з рідної землі, тисячами зруйнованих людських доль. Старший науковий співробітник музею В.Бакала зробив історичний екскурс до подій 17 вересня 1939 року і розкопок у вересні 1989 року в урочищі «Дем’янів лаз». Присутні переглянули відеоекскурсію по музею у форматі 3-D, яку провели В.Муращик і М.Фреїк. Член правління ОО тов. «Меморіал» Юліан Куйбіда у своєму виступі наголосив, що найбільше прагне дожити до справедливого засудження злочинців-катів і вшанування жертв сталінізму на загальнодержавному рівні.
Судмедексперт і фотограф, автор книги «Непокараний злочин» О.Левицький розповів про розкопки місць поховань жертв сталінських репресій на Прикарпатті. У виступі учнів Крихівецької школи звучали анкети розстріляних Ю. Бойдуника, П.Вариводи, Г. Голинського, М. Лущака, Ф.Пастушенка та ін., які чергувалися з патріотичними піснями у виконанні соліста гурту «Патроничі» Романа Хом’яка.
Пам’ять всіх жертв сталінських репресій вшанували хвилиною мовчання. Голова ОО КУН, депутат обласної ради Богдан Борович коротко змалював історію українського державотворення. Головний історик міста п. Богдан Гаврилів доповнив захід інформацією про спорудження пам’ятника до 200 річчя зачинателів національного відродження в Галичині – членів «Руської трійці», авторів альманаху «Русалка Дністрова». Після слова Божого благословення отець Василь Андрусяк освятив нову виставку і п.Михайло Фреїк провів по ній першу екскурсію.

Переглядів: 588 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024