П`ятниця, 26.04.2024, 16:33:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 27 » Нові штрихи про відкривача «Галицької Трої». До 125-річчя від дня народження вченого-археолога Ярослава Пастернака
21:53:04
Нові штрихи про відкривача «Галицької Трої». До 125-річчя від дня народження вченого-археолога Ярослава Пастернака

«Ярослав Пастернак — дослідник «Галицької Трої» — так називалася виставка в Львівському історичному музеї, присвячена 125-й річниці від дня народження славетного українського вченого-археолога.

Дослідження наукової біографії і творчої спадщини Я. Пастернака (1892—1969 рр.) розпочалося ще при житті дослідника. Багато нових сторінок вже у наш час відкрили сучасні історики Наталія Булик, Володимир Петегирич, Тарас Романюк, тому, здавалося б, яких ще сенсацій можна було чекати на відкритті виставки. А наукові несподіванки очікували майже у кожній музейній вітрині, адже до пошуку нових експонатів долучилися ті музейні працівники, які, за словами Я. Пастернака, «мають родитися, а не робитися». За роки незалежності української державності матеріали про археологічний подвиг великого науковця нагромадилися в багатьох наукових інституціях, зокрема в інституті українознавства НАН України, Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького, Центральному державному історичному архіві у Львові, музеї Українського католицького університету, Національній науковій бібліотеці України ім. Василя Стефаника. Всі вони знайшли своє гідне місце у виставковій експозиції.

Звичайно, що домінантою в музейній мандрівці виступають археологічні матеріали з Крилоса—Галича, які відкрив Я. Пастернак рівно 60 років тому, коли розпочалася його «Галицька Троя» на фундаментах Успенського катедрального собору. Окремі з археологічних деталей було представлено на міжнародній виставці «Слава Візантії», яка діяла в нью-йоркському Метрополітен-Музеї у 1997 році, коли зарубіжним музейникам настільки сподобалася керамічна плитка ХII ст. із зображенням грифона, що вони виготовили сувенірний подарунок. Мініатюрна копія реліквії з Галича миттєво розійшлася по всьому світі. До речі, науковці США, які підготували розкішний виставковий альбом, встановили тоді, що знаменитий колт, знайдений Я. Пастернаком у 1940 р. на Золотому Тоці, був виготовлений в ювелірній майстерні найвищого розряду при імператорському дворі у Константинополі.

Найбільше диво на виставці очікувало на її відвідувачів завдяки багаторічному, терплячому, цілеспрямованому пошуку наукового працівника Львівського історичного музею Емілії Зарубій, яка свої дослідження зосередила на родинному осідку Пастернаків у селі Зіболки на Жовківщині. Та невидима ниточка, виявити яку вдається далеко не всім дослідникам, привела авторку широко відомої книги «Золоті і срібні вироби у збірках Львівського історичного музею» до численних пагінців з могутнього родового дерева Пастернаків. Власне, вони як найкоштовнішу реліквію оберігали сімейний архів батька археолога, досить відомого в Галичині священика УГКЦ, активного суспільно-громадського діяча отця івана Пастернака. Завдяки цьому відкриттю, до якого входять сотні музейних експонатів, з’являються абсолютно нові контури наукового портрета Ярослава Пастернака, його родинного оточення, широких особистих зв’язків з визначними європейськими археологами, участі в багатьох тогочасних міжнародних форумах. Директор інституту українознавства у Львові професор Микола Литвин у своєму виступі доречно зауважив, що нам з професором іваном Миронюком слід братися до роботи над третім виданням книги про Я. Пастернака, адже тепер всі прогалини в життєписі вченого можна заповнити.

Після відкриття виставки відбувся круглий стіл з участю археологів, істориків, музейних працівників, які вивчають творчу біографію і науковий доробок відкривача «Галицької Трої». Про археологічні відкриття науковця в Галичі і на теренах Галицько-Волинської Русі розповіли кандидат архітектури Юрій Лукомський, дослідниця з Львівського університету Наталія Білас і професор «Львівської політехніки» Святослав Терський. Професор Микола Литвин поділився своїми знахідками в архівних установах Києва, які допомагають простежувати участь Я. Пастернака у звитяжній епопеї Української Галицької Армії (1919—1920 рр.). Провідні фахівці Львівського історичного музею Ольга Перелигіна та Емілія Зарубій розкрили таємниці пошуку в процесі організації ювілейної виставки.

Дуже хотілося б, щоб цю виставку з часом було розгорнуто в Івано-Франківську та давньому Галичі, адже Я. Пастернак не тільки встановив для історії України точне місце столиці Галицько-Волинської держави, а й проводив розкопки у Скиті Манявському, відкрив у низці сіл Коломийщини, Надвірнянщини і Богородчанщини могильники культури карпатських курганів (початок I тис. н. е.), дослідив трипільське селище в с. Корничі біля Коломиї і ранньосередньовічні християнські поховальні пам’ятки в с. Хотимирі на Тлумаччині. Завдяки його вивченню курганів культури шнурової кераміки біля сіл Вікторова, Комарова і Сокола сучасна наука трактує історичний ареал Галицького Подністров’я як прабатьківщину індоєвропейської спільноти і колиску ранніх слов’ян, які спиналися на ноги в лоні комарівської археологічної культури.

Ігор КОВАЛЬ, Ігор ПРУНЬКО


Переглядів: 383 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024