Четвер, 25.04.2024, 10:33:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 1 » П’ятсот світлин про Галич
13:08:26
П’ятсот світлин про Галич
Власне стільки фотографій вмістив новий фотоальбом Володимира Дідуха про Галич, який нещодавно побачив світ у видавництві «Місто НВ».
Тримаю у руках книгу, яка ще пахне свіжою поліграфічною фарбою. А на душі уже з’являється якийсь незвіданий трепет. Чому? А тому, що це книга про Галич. І це не просто книга, це новий фотоальбом знаного на Прикарпатті журналіста, майстра пера і талановитого фотомитця Володимира Дідуха. Його погляд на Галич через фотооб’єктив вражає. Це дійсно праця не одного дня, це частина життя, це вагомий слід, який автор залишає після себе. 
Новий фотоальбом-путівник заступника генерального директора Національного заповідника «Давній Галич», заслуженого журналіста України Володимира Дідуха має назву «Галич давній і сучасний». Ці два поняття у нашому славному місті так тісно переплелися, що іноді важко буває відділити одне від другого. Сучасне, у буквальному значенні цього слова, ніби виростає із минулого, або стає його невід’ємною складовою. І в цьому плані головне, що є Галич, а все інше – лише згусток інформації та зібрання артефактів. Саме тому таке бачення є універсальним. Бо, як не дивно це звучить, але про давній Галич ми дізнаємося за сучасними спорудами. Візьмемо, до прикладу, Галичину могилу, Княжу криницю, оборонні укріплення навколо Успенської церкви у Крилосі чи відбудовану вежу Галицького замку. Усі об’єкти з різних ракурсів подані у книзі. І вони приваблюють своєю архітектурною «реконструкцією під старовину». Зрештою, для відвідувачів Галича, особливо тих, які їдуть з туристичною метою, не так важливо, якою є ця споруда – давньою чи відбудованою. Важливо те, що вона милує око, тобто є свого роду дивоглядом. 
Гадаємо, що не менш цікавим об’єктом була б, скажімо, відновлена церква Св. Пророка Іллі біля знаку «Меч і Рало», а якщо б там розмістити будівлі невеликого монастиря – цьому місцю, що поруч з Музеєм народної архітектури і побуту Прикарпаття, ціни б не було. А фундаменти, на жаль, майже нікого не цікавлять, окрім науковців, і то останні нерідко дуже скептично дивляться на такі речі, як трасування залишків старовини. 
Але повернемося до книги. Історію Галича автор, як кажуть, тримає на пульсі часу. Новітні події у розповідях мають паралелі із минулим. Є у фотоальбомі розділи, що подають інформацію про археологічну виставку та про перебування у Галичі-Крилосі патріарха УГКЦ Блаженнійшого Святослава (Шевчука). Широко представлена у книзі панорама околиць Галича – чи не усе  порубіжжя колишньої столиці. Читачі книги мають можливість заочно відвідати Козину та Пітрич, Єзупіль, Сілець, Духову криницю, помилуватися краєвидами, здійснюючи мандрівку селами, що колись входили до складу давньої столиці – Викторовом, Комаровом, Залуквою, переправитися на лівий берег Дністра і побувати у Більшівцях, Бишеві, Маріямполі, Кукільниках. Якісний кольоровий друк чітко відтворює визначні перлини кожного з перелічених населених пунктів. Фотоальбом насичений деталями, які гарно вписуються у сторінки видання. Видно, що автор і дизайнер плідно попрацювали над макетом книги, і саме тому вона вартує найкращих слів. 
Зауважимо, що фотоальбом В. Дідуха «Галич давній і сучасний» є двомовним. Це новий вищий рівень, який взяв для себе автор. Адже знаємо, що Галич у часи середньовіччя був відомим в усіх тогочасних країнах. То чому б тепер не заявити про нього на всю Європу? Хоча, звичайно, щоб вийти на європейський рівень, Галичу потрібно іще дуже багато зробити. 
Загалом видно, що книга зроблена з великою любов’ю. Для автора Галич – це не тільки рідне місто, з яким він, уродженець Львівщини, пов’язав свою життєву і трудову біографію. Це уламок тієї величезної незвіданої Атлантиди, ім’я якій «Історія землі Галицької». Кожен, хто поселявся тут, старався, виконуючи заповіт предків, щось корисне зробити. Хтось будував будинки, хтось садив сади, а хтось писав книги. Але будинки руйнувалися, сади старіли, а книги залишалися на віки.
Дуже сподіваємось, що такою буде і доля цієї книги. Вона є чудовим подарунком галичанам у рік 1115-ої річниці від часу першої письмової згадки про Галич. Шкода тільки, що вийшла вона, як на мене, мізерним тиражем – всього тисяча примірників. Хоча це означає, що «раритетність» уже найближчим часом їй забезпечена. Але так хочеться, щоб про Галич читали і знали усі, і не тільки у нас, в Галичині (бо ж від Галича ми – галичани), а й по свій Україні та далеко за її межами. Подібні видання мають змогу долати кордони і стати представницьким елементом у відносинах між країнами і людьми. В такому разі усі зможуть побачити, яким був і є наш Галич. 
Отож запрошуємо усіх у таку цікаву і змістовну подорож Галичем, його довкіллям та природними ландшафтами. Формат книги, можливо, трохи не альбомний, зате компактний. А взагалі, як говориться, головне зміст, а не форма. Тому, без перебільшення, можу запевнити усіх, хто придбає таку книгу для своєї домашньої бібліотеки, залишиться задоволеним. У цьому я вже переконався, тепер того ж і вам бажаю. 
Іван ДРАБЧУК, історик

Переглядів: 534 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024