Четвер, 28.03.2024, 20:14:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 19 » Півтисячолітній ювілей Реформації відзначили у Галичі
21:40:38
Півтисячолітній ювілей Реформації відзначили у Галичі

Цьогоріч світ ознаменовує 500-річчя Реформації. Не стоїть осторонь цієї дати й Україна, про що засвідчує Указ Президента України Петра Порошенка «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації».

В умовах сучасного національно-культурного відродження нашої держави постає питання активізації релігії як невід’ємного компонента культурного процесу. Потреба в релігії часто визначається суспільством її духовною і соціокультурною складовими. Значимість церкви у своєму житті громадяни пов’язують не лише з її прямим призначенням, але й з участю у суспільних справах, а демократизація суспільно-політичного та культурного життя незалежної України посилила інтерес до наукових досліджень релігійної тематики.

– Проведення Національним заповідником «Давній Галич», у співпраці з Відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України IV-ї наукової конференції «Авраамічні релігії і Реформація: формування протестантського символу віри й ідеології нової суспільної реформації (європейський й український контекст ідентичності)», є не випадковим, – зазначив генеральний директор заповідника Володимир Костишин. – Ми вбачаємо у цьому науковому форумі важливість напрацювань щодо вирішення актуальних проблем наукової комунікації, поширення результатів наукових досліджень задля безперешкодного розвитку науки та освіти в Україні. А свідченням тому є представництво конференції: доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.Сковороди НАН України Петро Яроцький, доктор історичних наук, академік Академії наук Вищої школи України Олександр Головко; доктори наук Алла Арістова, Ольга Добродум; кандидати наук – представники провідних наукових установ України, наші колеги із державних заповідників та музеїв. Якщо брати в географічному визначенні, то нашу конференцію представляють Київ, Харків, Запоріжжя, Чернігів, Рівне, Маріуполь,Чигирин, Бережани, Івано-Франківськ, – підкреслив Володимир Костишин.

Урочисту частину конференції Божим благословенням та молитвою розпочав декан Галицького деканату УГКЦ о. Ігор Броновський.

З вітальним словом до учасників форуму звернувся начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації статутів релігійних організацій Департаменту у справах релігій та національних меншин Міністерства культури України Іван Папаяні, який звернув увагу на історичні могутності Галицько-Волинської держави – повноправному суб’єкті і активному учаснику тогочасних загальноєвропейських політичних, релігійних, культурних та економічних процесів.

До вітань представник Департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Худяк, голова Галицької райдержадміністрації Микола Попович, представники обласного організаційного комітету з відзначення 500-річчя Реформації Олег Шеремета та Олександра Банах, єпископ церкви Християн Віри Євангельської Юрій Веремій та пастор Назарій Якимчук.

– Аналізуючи роботу конференції хочу зазначити, що науковці сьогодні готові об’єднати зусилля спрямовані на духовно-моральне оздоровлення Української Держави, консолідацію зусиль церков у питанні виховання молоді на духовно-моральних цінностях та гармонійний розвиток соціуму, – продовжив керівник заповідника, – ці позиції викладені у резолюції конференції.

А зважаючи на те, що конференція проводиться у Міжнародний День музеїв я хочу привітати музейних працівників із професійним святом, передати вітання від міністра культури України Євгена Нищука, який надіслав вітальну телеграму з нагоди свята, високо оцінивши подвижницьку і натхненну працю людей, завдяки яким триває безперервний зв’язок поколінь, побажати плідної праці, творчих здобутків, мирного неба над головою.

І насамкінець, хочу подякувати людям, які долучилися до організації наукового форуму: голові Галицької районної державної адміністрації М.Поповичу, голові районної ради П.Андрусяку, настоятелю Благовіщенського костелу РКЦ в Більшівцях о. Андрію Ванату, колективу пп «Галицька друкарня Плюс», директору пп «Еліта» П. Мусякевичу, підприємцю Г. Гепко, директору ПРАТ «Більшівці-риба» В. Янушу. Сподіваюсь, наша співпраця буде запорукою подальшої розбудови держави, – підсумував керівник установи.

 

Розмову вів

Ярослав ПОТАШНИК


Переглядів: 371 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024