П`ятниця, 26.04.2024, 22:57:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 12 » Побачили світ нові видання
20:05:18
Побачили світ нові видання

У цьому році вийшли друком нові книги наших колег, співробітників Національного заповідника «Давній Галич» – кандидата історичних наук Тараса Ткачука (у співавторстві) та історика-краєзнавця Івана Драбчука.

Видання «Багатошарове поселення Більшівці (ур. Кути) на Верхньому Подністров'ї» Т.Ткачука, І.Кочкіна, Р. Щодровського – наукове. Це результат багаторічних досліджень авторів, на 248-и сторінках подані рисунки й описи знахідок, виявлених під час археологічних розкопок поселення Більшівці (урочище Кути) в Галицькому районі на Івано-Франківщині. Завдяки археологічним дослідженням науковцям вдалося розширити кордони заліщицької групи трипільської культури до нижньої течії Гнилої Липи, наблизитись до розв’язання багатьох інших важливих питань. Кістяні і крем’яні знаряддя, антропоморфні (жіночі) фігурки, фрагменти трипільської кераміки і цілих посудин, які дійшли до нас із сивої давнини, засвідчують, що на цих теренах віддавна буяло життя, мешкали люди, виживали у складних умовах, продовжуючи ланцюжок свого роду. Автори детально описують орнамент, символічні знаки і кольори, якими прикрашений посуд трипільського часу, проводять паралелі з іншими культурами.

У новій книжці І.Драбчука «Відомі уродженці Галича» зібрані факти про видатних людей минулого і сучасності, котрі народились у стольному місті. Серед них – преподобний Феодосій Манявський, професор і церковний діяч Діонісій Дорожинський, бургомістр Дрогобича Ксенофонт Охримович, правник, дипломат Ярослав Олесницький, польський генерал Болеслав Нечуя-Островський… і ближче до сучасності – відомий хірург-кардіолог Мирослав Шекета, син шанованого в Галичі лікаря Михайла Шекети, вчений-винахідник, хірург Василь Криса, народний артист України Олександр Биструшкін, Надзвичайний і Повноважний посол України Михайло Бродович і багато інших. Працюючи над книгою, автор використовував архівні джерела, публікації в газетах і журналах, записував спогади сучасників, користувався мережею «Інтернет». Зібраний матеріал свідчить про те, що з Галича вийшло багато цікавих і неординарних людей.

Любов Бойко, редакторка видань


Переглядів: 192 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024