П`ятниця, 26.04.2024, 01:17:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 29 » Презентовано кінохроніку Івано-Франківська “Моє місто. 100 років на екрані”
07:59:23
Презентовано кінохроніку Івано-Франківська “Моє місто. 100 років на екрані”

45-хвилинне німе кіно – документальна кінохроніка Станиславова, Станіслава та Івано-Франківська 1917 – 2017 років.

Кінопроект “Моє місто. 100 років на екрані” презентували у дворику Івано-Франківського національного медуніверситету у суботу, 27 травня. Відеоряд супроводжував живий музичний супровід струнного ансамблю «Quattro corde» у поєднанні із сучасним електронним сетом від «хaoRa».

Ініціатива здійснена силами мистецької аґенції «Мантикора», тижневика «Репортер» та телерадіокомпанії «Вежа». Кадри ретельно підбирав у столичному кіноархіві гендиректор ТРК “Вежа”Тарас Зень. Більше про проект читайте у матеріалі У Франківську презентували німе кіно про 100 років життя міста.

Презентацію відвідав Владислав Берковський, директор центрального державного кінофотофоноархіву імені Г. С. Пшеничного. Кадри саме цього архіву використані у фільмі.

“Не все увійшло до фільму, бо не все збереглося, – говорить Владислав Берковський. – Багато цікавих записів, у тому числі й тих, що стосуються України та Івано-Франківська зокрема, зберігаються в російському архіві у Красногорську, частина є в Польщі, частина – у Румунії. Цей проект – унікальний і мав би зайняти чільне місце у Києві чи Львові. Але лаври взяв Франківськ – це перше місто в Україні, де створили кінолітопис історії”.

Берковський додає, що після того, як у мережі з’явився перший промо-ролик проекту “Моє місто. 100 років на екрані”, вже й інші українські міста звернулися до архіву з ініціативою створення аналогічних кінохронік.

Для створення фільму команда опрацювала 350 кіносюжетів, які на сьогодні збереглися в архіві.

Краєзнавець Іван Бондарев, який став сценаристом фільму, розповідає, що найбільшим викликом було вмістити 100 років історії у 45-хвилинний фільм.

“Ми відсікали камерні зйомки, президії, де когось вітають, бо це нікому не цікаво крім тих, кого вітають, – говорить Бондарев. – Ми намагалися максимально показати відкриття нових об’єктів – драмтеатр, музей, запуск ЦУМу, будівництво промислових підприємств, навколо яких формувалися цілі райони. Цікаві кадри з повені 1968-го. Перше кольорове відео вражає”.

Локацію для фільму – дворик медуніверситету, обрали не даремно, адже будівля університету збудована ще у 1894 році як колишня дирекція залізниці.

“Окрім того, що вона має унікальну історію, важко повірити, що її збудували менше як за 362 дні, – додає Іван Бондарев. – Крім того, у дворику чудова акустика. І у 2010 році тут вперше проводили фестиваль Porto Franko. Тоді музиканти казали, що в дворику звучання- як у оперних театрах Європи”.

У дворику зібралося багато глядачів. Хтось розмістився на лавках чи прямо на землі, а решта – терпляче простояли увесь показ. А останні 10 років історії Франківська – зустрічали оплесками.

Ольга Суровська


Переглядів: 391 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024