Субота, 27.04.2024, 07:09:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 4 » Продати чи створити музей: що буде з будинком, де працював Опанас Заливаха
10:38:59
Продати чи створити музей: що буде з будинком, де працював Опанас Заливаха

У Франківську планують продати столітній будинок, в якому працював шістдесятник Опанас Заливаха та інші художники. Департамент комунальних ресурсів виставив його на аукціон.

Своєю чергою, спілка художників, яка володіє половиною будівлі, хоче облаштувати там музей, пише Фіртка з посиланням на Суспільне Карпати.

Обшарпані стіни, вибиті шибки й похилений паркан - так виглядає будинок Опанаса Заливахи зараз.

Будівля часів Австро-Угорщини. Тут у своїх майстернях протягом десятиліть працювали художники. Серед них - Опанас Заливаха і Михайло Фіголь.

Другим поверхом будинку володіє Національна спілка художників. А перший поверх, частина підвалів і прибудова – у власності міста.

За словами члена правління обласної організації спілки художників Богдана Тимківа, так розподілили право на приміщення у 2008-му році актом розмежування. Чоловік пропонує облаштувати у цій будівлі музей Опанаса Заливахи та виставкові зали для інших митців. Для цього, каже, місто має передати перший поверх спілці художників. А гроші на капітальні ремонти готові шукати у меценатів.

"Річ у тому, що якщо є такий намір продати перший поверх, то може вони думають, що у якийсь спосіб будуть чи викупляти, чи впливати на другий. Правління обласної організації НСХУ категорично проти того, щоб віддавати другий поверх. Я думаю, що міська влада повинна піти назустріч нам", - каже Богдан Тимків.

У 2010-му році будівлю обстежили. Як розповів заступник міського голови Микола Вітенко, її визнали непридатною, а капітальний ремонт робити тут недоцільно. Каже, що будинок ніколи не був пам’яткою архітектури державного чи місцевого значення.

"Зважаючи на пріоритети, все ж таки потрібно насамперед кошти використовувати на відновлення освітніх і медичних закладів. Було прийняте рішення, що реально цю будівлю відновлювати – це є досить дороговартісно, - каже Микола Вітенко. - І доцільно буде отримані гроші з аукціону використати на інші речі. А стосовно облаштування музею, то в принципі я ідею не відкидаю. Але не потрібно цю ідею прив’язувати в контексті конкретно цієї будівлі".

Аби внести цей будинок в офіційний перелік архітектурних пам’яток, необхідні документи подали минулого року. Про це Суспільному розповів архітектор-реставратор Ігор Панчишин. З його слів, ця споруда є цінною, хоч і не надто унікальною, адже з того історичного періоду в місті залишилося досить багато будинків.

"Як будинок, як пам’ятку, як таку архітектурну родзинку – цілком його можна обстежити, зробити висновки. Тим більше там гарна територія. Я особисто знав Заливаху. Я з ним багато провів часу. Ми проводили спільні акції. Я якоюсь мірою трохи дивуюся такій постановці питання. Мовляв, оскільки там був Заливаха, то вже це пам’ятка. Заливаха, чесно кажучи, був у багатьох місцях, його виганяли. Він мав тимчасові майстерні в різних місцях", - розповів Ігор Панчишин.

Приміщення, якими володіє місто, 22-го січня виставили на продаж. Стартова ціна - один мільйон 583 тисячі гривень. Торги заплановані на 23 лютого.


Переглядів: 176 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024