П`ятниця, 26.04.2024, 09:30:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 4 » Проведено пленум правління краєзнавців області
19:16:56
Проведено пленум правління краєзнавців області
У приміщенні музею історії Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника та освіти на Прикарпатті відбувся Пленум правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Зареєструвалось 22 учасників Пленуму.
На порядку денному розглядалися такі питання:
1. Про висунення кандидатів на здобуття обласної премії ім.В.Полєка у галузі краєзнавства.
2. Про скликання звітно-виборної конференції обласної організації. 
3. Різне.
Голова обласної організації виступив з вітальним словом та нагадав основні події, які відбулися з часу минулого пленуму. Оскільки, в 2011 році ОО НСКУ була започаткована премія «Краща краєзнавча книжка року» М.Ю.Косило оголосив рішення комісії, а Арсенич Петро Іванович - старійшина краєзнавства вручив дипломи та грошові премії. Лауреатами премії стали – авторський колектив книги «Вшанування пам’яті «Руської трійці» (Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький) - Гаврилів Б.М., Миронюк І.Ф., Угорчак Ю.М. та Мохорук Д.І. за книгу «Божий помазаник» (художньо-краєзнавчий роман). 

На пропозицію учасників Пленуму були висунуті та підтримані кандидатури на здобуття обласної премії ім. В.Полєка у галузі краєзнавства. Ними стали (подано в алфавітному порядку): 
- авторський колектив науково-краєзнавчого видання «Покуття» у складі Марчука Василя Васильовича, завідувача кафедри політології Інституту історії та політології, доктора історичних наук, професора, академіка; Королька Андрія Зіновійовича, доцента кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника;  Паньківа Михайла Ілліча, доцента Інституту історії та політології, кандидата історичних наук, доцента;
- Береговський Олександр Богданович, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич»;
- Великочий Володимир Степанович, директор Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, доктор історичних наук, професор;
- Коваль Ігор Михайлович, доцент кафедри релігієзнавства, кандидат історичних наук Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника;
- Морозюк Володимир Карпович, член НСПУ, НСЖУ.
Згідно статуту НСКУ кожні три роки проводиться звітно-виборна конференція. Цього року її вирішили  провести у жовтні.

Гаврилів Б.М., заступник голови спілки, виступив із закликом-проханням, оголосити і підтримати акцію – збору благодійних коштів на пам’ятник «Руській трійці». Питання про встановлення пам’ятника триває вже кілька років, та на жаль, міська рада обіцяні бюджетні кошти на пам’ятник не виділила. 

Члени правління обласної організації підтримали цю акцію, а також внесли перші невеликі кошти. Всі благодійні внески будуть регулярно друкуватися  у різних газетах та журналах, зокрема у нашому регіональному науково-методичному альманасі «Краєзнавець Прикарпаття».
Головатий М.І. розповів про унікальну знахідку-камінь в одній із перших християнських церков, на якій був напис церковно-слов’янською мовою про першу українську церкву в давньому Станиславові.
Арсенич П.І. повідомив про видавництво книги з доповненим матеріалом, присвяченої 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка.  

Королько А.З. повідомив членів спілки про регіональні науково-практичні конференції, які відбудуться 13 липня на Косівщині та Рожнятівщині під егідою Національної спілки краєзнавців України.
Шатурма О.Я запропонувала звернутися з пропозицією фінансової допомоги щодо встановлення пам’ятника «Руській трійці» до церковних діячів.
Всі виступи членів правління були підтримані та схвалені присутніми в залі.
Правління ІФОО НСКУ

Переглядів: 663 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024