Вівторок, 19.03.2024, 13:24:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 4 » Реставрація? У Франківську фортечний мур промили потужним струменем води
21:40:37
Реставрація? У Франківську фортечний мур промили потужним струменем води

Фортечний мур у Франківську промили струменем води. Про це “Репортеру” повідомили небайдужі мешканці міста. Начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак пояснює, що це тривають реставраційні роботи.

Віктор Шевлюк, директор фортечної галереї “Бастіон” розповів “Репортеру, що вони звернули увагу міської влади на сумнівні роботи. Але там відповіли, що все відбувається під контролем департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини міськради.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак пояснює, що то триває реставрація муру. За його словами, миття стіни водою – найбільш щадний метод.

“Щоб реставрувати мур, його мили струменем води. А коли буде тепліше – будуть розшивати шви, – говорить Ідак. – Піскоструй, наприклад, механічно сильно розмиває, а струмінь води – значно менше. Всякі роботи порушують автентичну структуру, але потрібно було очистити мур від рослинності, яка його руйнує більше за воду. Після того, як шви розшиють, втрачені ділянки мають заповнити”.

Нагадаємо, за реставрацію Фортечного муру взялася тлумацька фірма ПП “Єврокрок”, яка у 2016 році отримала замовлення від департаменту на реставраційні роботи — загалом на 2,3 млн грн.

Керівником і співзасновником ПП “Єврокрок” є Володимир Тихоліз. За його словами, мур мили зі шланга простою водою без хімії, тільки щоб змити рослинність – усе погодили з департаментом.

За даними державного реєстру фізичних і юридичних осіб, співзасновниками ПП “Єврокрок” є ще Ігор Петрук та Ярослав Ткачук.

Колишньою співзасновницею фірми зазначена Світлана Нижник. Як пояснив тоді “Репортеру” головний архітектор міста Дмитро Нижник, це дружина його брата. За словами Нижника на час тендеру вона вже не була у засновниках компанії.

Нагадаємо, у 2016 році, до Дня Незалежності, міська влада Івано-Франківська, з оркестром, співами та голубами, відкрила оглядовий майданчик на ратуші та Фортечний провулок. Оживити туристичні принади закерував міський голова Руслан Марцінків. Роботи доручили архітектурному департаменту. На все про все дали кілька місяців. На реконструкцію витратили 800 тисяч гривень.

Ольга Суровська


Переглядів: 339 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024