Четвер, 25.04.2024, 00:35:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 5 » Ретро новина: Медичний феномен
20:23:37
Ретро новина: Медичний феномен

Сучасна медицина стверджує, що інкубаційний період сказу триває в середньому від двох до восьми тижнів. Але були випадки, коли симптоми проявлялись аж через два роки після захворювання – пише “Західний кур’єр“.
Це залежить від того, де саме людину вкусили чи подряпали, та наскільки серйозним було ураження шкіри. Але у січні 1935 року в селі Вовчинець під Станиславовом стався унікальний випадок, який довів, що наслідки цієї хвороби можуть проявити себе в організмі через дуже тривалий час.

Міський шпиталь (нині головний корпус лікарні на вул. Мазепи).

Під час Першої світової війни місцевого селянина Василя Онуфрія покусав скажений пес. Ним заопікувався австрійський Червоний Хрест, і через певний час пацієнт залишив шпиталь цілком здоровим. Він пройшов усю війну, не відчуваючи жодних симптомів, і після закінчення бойових дій повернувся до рідного села. Там Василь Онуфрій вигідно одружися з дівчиною з заможної сім’ї й почав господарювати.

Аж раптом він відчув, що йому зле, і звернувся до лікаря. Той обстежив пацієнта, але не виявив жодних проблем з його здоров’ям. Заспокоєний, Василь повернувся зі Станиславова до Вовчинця, але через кілька днів знову відчув, що йому недобре. Лікар детально його обстежив, але й цього разу не зміг виявити причину нездужання. Через кілька днів після огляду Василь відвідав читальню «Просвіти», і там з ним стався напад. Він почав кидатися на людей і намагатися їх вкусити. Вдома він кинувся на рідного брата Івана і вкусив його у щоку, після чого Іван теж відчув погіршення самопочуття. Пацієнта відвезли до шпиталю, де лікарі були змушені визнати, що ці напади – то наслідок укусу скаженого собаки, який трапився двадцять років тому. Цей медичний феномен викликав велику сенсацію не лише у Вовчинці, а й у Станиславові та Львові.


Газета «Хвиля» від 29 січня 1935 року. Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 176 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024