Четвер, 25.04.2024, 11:38:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 5 » «Розповита душа». Виставку графіки, живопису та декоративної пластики зі шкіри презентували у Галичі
22:02:08
«Розповита душа». Виставку графіки, живопису та декоративної пластики зі шкіри презентували у Галичі
2 липня 2013 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку графіки, живопису та декоративної пластики зі шкіри. Співорганізатором виставки став Прикарпатський національний університет імені В.Стефаника.
На огляд відвідувачам галереї представлено близько 60 різноманітних творів виконаних у різних техніках дизайну. Їх авторами є дві мисткині, викладачі кафедри дизайну Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника – Оксана Бейлах та Світлана Повшик. Вони обидві займаються науковою діяльністю, цікавляться сучасним мистецтвом і мають власні напрацювання в даному напрямку. Зокрема, О.Бейлах активна в галузі декоративної пластики зі шкіри та моделюванні одягу, є кандидатом мистецтвознавства. Нею створено ряд цікавих робіт: декоративні пласти під назвами «Минуле», «Трапеза», «Йшли корови по діброві…», панно «Знаки Зодіаку за мотивами творів Марії Приймаченко» та ін. Натомість С.Повшик творчо працює в галузі графіки, живопису та дизайну одягу. Серед її робіт привертають увагу графічні зображення «Мандрівниця», «Роси», «Полювання на мить», «Великодня мелодія» та ін.

Мисткині висловили подяку дирекції Заповідника та глядачам за участь у відкритті виставки та розповіли про свій творчий шлях. Цікаво, що кожна з них має кілька здобутих освіт, але працюють за основним – мистецьким фахом. 
У своєму слові до глядача Оксана Бейлах розповіла: «…Я старалася відійти від традиційної школи обробки шкіри, наблизитися до образотворчого напрямку. З клаптиків шкіри люблю «малювати», кожен її клаптик для мене - як мазок художника на полотні. Сюжети моїх робіт різні, але найбільше люблю відображати квіти і почуття. В творах є багато символічного. В останньому часі мною створено ряд серійних робіт. Шкіра є дуже теплим матеріалом, коли я з ним працюю, дуже відчуваю його фактуру; мені подобається з ним експериментувати. В кожній наступній роботі я хочу відійти від попередніх зображень, так мені вдається творити нове».

Думками поділилася і Світлана Повшик. «…Бажання малювати у мене на генетичному рівні, мій дідусь був художником. У своїх роботах я стараюся дещо привідкрити завісу таємничості над почуттями жінки. У мене роботи миттєві, вони не мають попереднього обдумування. Є листок, є ручка – я сідаю і малюю. Роботи швидкі, можливо композиційно недосконалі, але думаю, на емоційному рівні вони свого досягають. Люблю експериментувати в акварелі, поєднувати її з тушшю. Мені, як художнику, важливе спілкування з глядачем, я люблю демонструвати свої твори».  

На відкритті виставки виступили завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Богдан Струк, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський та заступник генерального директора НЗ «Давній Галич» Семен Побуцький. Виставкову програму проводив директор Музею караїмської історії і культури Ярослав Поташник.
Зокрема, Ярослав Поташник пригадав присутнім про те, що творчість тандему мисткинь відома галичанам. Під час ІІІ музейно-етнографічного фестивалю «Галицька брама» вони представили виставку сучасного жіночого одягу. Певна частина робіт представлених у Картинній галереї є результатом творчого пошуку, який передував створенню колекції одягу. 
На думку Богдана Струка, експоновані в галереї твори надихають, спонукають більше познайомитися з творчістю мисткинь. «Їхній погляд на життя, передача думок жінки у роботах є дуже філософськими. Твори заставляють задуматися над тим, що ми можемо залишити у спадок своїм нащадкам – мисткині вже тепер у молодому віці мають багату спадщину, яку можуть передати наступникам».

У своєму виступі Андрій Чемеринський підкреслив те, що імена мисткинь відомі у творчому світі, їхні твори експонувалися у експозиціях виставок, які відвідували не одна сотня глядачів. «Хоча вони працюють у різних мистецьких напрямках, у єдиній виставковій експозиції їхні твори виглядають гармонійно. Мисткині є представниками нової школи прикарпатських митців, яка згуртовано діє в Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника. З часом їхні твори посядуть належне місце в експозиціях музеїв сучасного мистецтва».
Виставка «Розповита душа» експонуватиметься впродовж місяця у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» за адресою: м. Галич, вул. Івана Франка, 1.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 626 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024