П`ятниця, 26.04.2024, 09:39:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Архів новин
Головна » 2021 » Лютий » 21 » Символічний дах
21:21:16
Символічний дах

Пасаж Гартенберґів здавна є окрасою нашого міста. Місцевим жителям і туристам особливо подобається скляний дах, з яким навіть пов’язані певні легенди – пише “Західний кур’єр”.

Зокрема існує версія, що форми перекриття для даху виготовила фірма знаменитого інженера Гюстава Ейфеля, хоч насправді ними займалася німецька фірма «Крупп».

У новозбудованому пасажі скляний дах приносив власникам та орендарям будівлі немало прикрощів, бо й у ті часи сильні літні зливи були звичним явищем для місцевого клімату. Так, у червні 1905 року через потужну зливу пасаж сильно постраждав. Преса писала, що на відві­дувачів текли струмки води, бо при встановленні скляного даху майстри використали недостатньо шпаклівки або ж вона виявилася неякісною.

Стелі у крамницях були геть мокрі, особливо дісталося крамниці фарб пана Айслера, де зі стелі капала вода. Незважаючи на всі ці незручності, власники пасажу й не думали відмовлятися від скляного даху, адже він був не лише даниною моді, а й певним символом. Починаючи з епохи бароко, скло в архітектурі асоціювалося з Небесним Єрусалимом або Царством Божим, описаним в Одкровенні Іоана Богослова ( «Місто було як щире золото, подібне до чистого скла»).

Загалом історія скляної архітектури була довгою та химерною і починалася з міфології скла – крихкого, прозорого і найзагадковішого з доступних людині матеріалів. У XIX столітті скляні архітектурні елементи асоціювалися з соціальною утопією і мріями філософів та письменників про справедливий устрій суспільства і загальне благоденство.

Саме в першій третині XIX століття з’явилися пасажі – новий тип архітектури, який змінив вигляд європейських столиць. У той період, коли розвиток будівельної промисловості XIX століття зробив можливою появу великих зимових садів, виставкових палаців і пасажів, скляна архітектура вже не могла сприйматися поза цим символічним контекстом.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 25 червня 1905 року
Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 178 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024