Четвер, 25.04.2024, 13:34:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 23 » Слід на землі Романа Пащина
09:59:15
Слід на землі Романа Пащина

22 січня в Картинній галереї Національного заповідника "Давній Галич" відбулося відкриття художньо-документальної виставки "Слід на землі", присвяченої 80-річчю від дня народження Романа Пащина – галицького краєзнавця, художника, педагога, філософа.

Пащин Роман Прокопович народився 20 січня 1938 р. в селі Підгороддя на Рогатинщині. Змалечку полюбляв милуватися природою біля річки Віслянка, що протікала поблизу садка, і малювати. Юного Митця захоплював схід сонця, гроза, земля, а найбільше він цінував дерева, вбачав у них душу і тотожність людям.

Закінчив історико-філологічний факультет Станіславського учительського інституту. Працював педагогом на Вінничині, пізніше у Блюдниківській та Галицькій середніх школах, художньо-ремісничій школі. Методистом, згодом завідувачем методичним кабінетом Галицького районного відділу освіти. За те, що він поховав матір за християнськими традиціями галицькі комуністи звільнили його з роботи. Публікував статті на краєзнавчу тематику в газеті "Прапор перемоги", "Галицьке слово", часописі "Дзвін". Його перу належать такі історико-краєзнавчі нариси: "Галицька земля" (1991), "Любов, мир і влада в житті Осмомисла" (1992), "Галицька земля в епоху "Слова о полку Ігоревім", "Вікторівський браслет", "Символи сонця, добра і щастя", "Сторінки кам’яної книги", "Герб Галича". Цикл графічних робіт "Родовідне дерево Ростиславичів", "Древній Галич". Портрети галицьких князів - Володимирка Володаревича і Ярослава Осмомисла, історика М. Грушевського, військово-політичного діяча Дмитра Вітовського.

Образи Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, Святого Пантелеймона, Архистратига Михаїла. Ці портрети і по сьогоднішній день можна побачити в освітніх закладах Івано-Франківщини, лікарнях та ін. установах. Велику увагу митець приділяв деревам. Він їх малював, про них писав. Наведемо декілька цитат із твору "Дерева як люди".

Роман Пащин промовляв: "Дерева як люди. Вони живуть і помирають, страждають і зазнають щастя, піднімаються до висот і бувають повержені. І дерева, і люди знають нестримне буяння весни, злиття двох сердець і щиру надію юності на майбутнє. Переживають радість зрілості – літо, велич матері-землі, що народжує нове життя – радість творчості. Відомі їм і сум в’янення, і останній спалах краси восени, і трагедія зими, і закономірність смерті, і віра у вічний вогонь життя". Всі дерева митця тягнуться до небес кроною, гіллям, обвугленими стовбурами і корінням. Вони прагнуть возвишенного, духовного, безкінечного, живуть сонцем.

Роман Прокопович присвятив своє життя вивченню минулого. Поринав у вир історії, намагався дати об’єктивну оцінку минулому і сучасному, доступно донести слово істини до своїх вихованців. Йому, одному з перших, належало нововведення у школі, яке полягало у розумінні навчального матеріалу, аналізу і висновку, а не механічному зазубрюванні.

"Хочу дати Вам пораду, яка багатьох здивує: не вірте мені, а майте власну думку, як я намагаюсь мати свою. Бо дуже багато фальші в книгах теперішніх. Бо вчені мужі крадуть один в одного і видають за своє… Раджу Вам теж не спішити, більше думати, ніж читати."

Романа Пащина охоплювало велике зацікавлення караїмознавством. У свій час йому доводилось бачити і спілкуватися із караїмами м. Галича і с. Залуква. У нього разом з І. Ковалем виникла ідея написати нарис "Галицькі караїми". Кілька статей вийшло у районній газеті. Проте, через неприязнь комуністичної влади до представників караїмського народу, нарису не вдалося побачити світ. Але, як бачимо, історія і сьогодення галицьких караїмів живе і понині, на відміну від радянської влади та й монографія, присвячена цьому народу, побачить світ.

5 квітня 2000 закрилися очі славного дослідника галицької минувшини Пащина Романа Прокоповича. Він ще б міг багато осмислити і реалізувати у своєму житті. Тепер ми можемо вбачати Його єство у творінні. А це живописні та графічні картини, роздуми, нариси, притчі.

Напевно, радіє душа Романа Пащина, споглядаючи з височини на своїх нащадків. Адже таланту не судилося поринути у небуття, а натомість він яскраво відкрився і розвивається в онуці художника – Ользі Келавець – молодій мисткині, студентці. Творчі роботи якої відомі в Україні та далеко за її межами.

Слід зазначити, що на відкритті виставки було представлено сигнальний примірник книги про митця "Слід на землі". Радіємо з того, що і у сучасному Галичі пам’ятають, вшановують, цитують Романа Пащина. Його світло істини пробиває крізь роки.

Надія Васильчук


Переглядів: 355 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024