Вівторок, 19.03.2024, 11:21:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 14 » Слідами старого Станиславова: будинок Кароля Драчинського
13:38:16
Слідами старого Станиславова: будинок Кароля Драчинського

Відомості про неї ми взяли в обласному архіві. Там, у фонді 231, описі 1, є справа № 891, яка містить 29 аркушів і називається «Справа про встановлення спадщини на земельну ділянку (іпотечний номер 1345), що залишилась по смерті Кароля Драчинського. 1909-1912рр».

Про пана Кароля інформації мало. Народився у 1831-му, був римо-католиком, у паперах фігурує як «власник реальності», тобто нерухомості. Мав дружину Францішку, молодшу від нього на 10 років. Газета «Кур’єр Станиславівський» за 5 травня 1907 року повідомляє, що Драчинський взявся до будови двох триповерхових кам’яниць по вулиці Камінського (Франка). Схоже, в нього ще залишалося доста землі, оскільки у квітні наступного року він взяв участь у конкурсі ділянок під будівництво Другої польської гімназії. Комісія його землю забракувала: «ґрунт низько положений, багнистий, неможливо прокласти каналізацію». Але невдачу в одній справі компенсував успіх в іншій. Новозбудовану кам’яницю на Камінського купили сестри-уршулянки, які у вересні 1908-го відкрили там жіночу школу і ліцей.

А в лютому 1909-го Драчинський помер. Йому було 78. Майно заповідав двом синам – Вінценту-Валерію й Мечиславу. Був ще третій син, але йому нічого не перепало. Зігмунт Драчинський служив на військовому флоті, з родиною стосунки не підтримував.

Спадок складався із двох парцель, на яких знаходились:

1. Житловий будинок.

2. Дерев’яні офіцини,

що прилягали до будинку.

3. Господарський будинок,

критий толем.

4. Віходок дерев’яний на один відділ.

5. Криниця.

Усе це оцінювалось у 10 752 корони, але братам належало лише 2 / 3 майна, тобто 7168 корон. Коли вирахували борги, залишилося тільки 5008 монет. Однак, історія мала продов­ження. Виявилося, що старий Драчинський додатково боргував Залічковому банку солідну суму – 13 015 корон. Навіщо він нахапав кредитів, адже незадовго до смерті вигідно продав новобудову монахиням? Може, полюбляв дівчат, вино та азартні ігри? У будь-якому разі його син Мечислав у 1912 році продав маєток з молотка і все одно лишився боржником.

В архівній справі є стислий опис будинку. Він був партеровим, тобто одноповерховим, виконаний з дерева, під ґонтовим дахом. Фасадом виходив на вулицю Камінського, мав розміри 9,55 х 19,38 м, тож його площа дорівнювала 185 м кв. Дивлячись на фото, цього не скажеш, отже хатинка тягнулась углиб подвір’я. Вона виглядає як сарай, але саме такою була архітектура станиславівських передмість у ХІХ столітті. Сьогодні її б назвали «малоцінною забудовою» і знесли при першій-ліпшій нагоді, звільняючи місце під чергове «елітне житло». Але будинку випала інша доля.

Після Другої світової у колишньому ліцеї сестер-уршулянок відкрилась російськомовна школа № 3. За традицією, туди віддавали своїх дітей військові. А оскільки місто було нашпиговане військовими частинами, дуже скоро став відчуватись брак вільних місць. Тому в 1963 році зліва від головного корпусу добудували крило, де розмістилися початкові класи, фізичні лабораторії, навчальні майстерні та новий спортзал. Проект виконав місцевий архітектор Степан Валевський. Це була одна з його перших робіт. Згодом він створить багато цікавих будинків у місті та області, а за базу відпочинку «Карпати», що в Яремче, отримає державну премію у галузі архітектури за 1999 рік.

Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 331 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024