Четвер, 25.04.2024, 16:56:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 25 » Станиславівські оголошення: бокс у старому місті
14:16:45
Станиславівські оголошення: бокс у старому місті

Сьогодні для українця бокс – це не лише вид спорту, а й привід для гордості. Сто ж років тому в Галичині змагання боксерів вважалися чимось екзотичним, а жителі старого Станиславова взагалі не розуміли, чим же вони цікаві. Лише значно пізніше мешканці міста полюбили цей видовищний вид спорту.
В квітні 1912 року у Львові в Палаці спорту відбувся “американський” боксерський матч, який викликав значний інтерес у жителів міста. Преса повідомляла, що такий матч був першим у Галичині, хоч окремі боксерські поєдинки проходили у Львові й раніше.

14 квітня 1912 року другим містом, де мав пройти цей матч, мав стати Станиславів. Газетярі зазначали, що це велика честь для міста. Як бачимо з оголошення в “Кур’єрі станиславівському” від 7 квітня 1912 року, “американський” матч планувалося провести в пів дев’ятої вечора у залі “Сокола” (нині площа Міцкевича, 2).

Щоб запобігти великому напливу охочих придбати квитки, їх продавали у двох місцях – книгарні Альбіна Штаудахера і міському фотопластикумі. Читачів переконували придбати квитки якнайшвидше, бо організатори сподівалися приїзду великої кількості глядачів з околиць міста. Разом з боксерами до Станиславова прибув знаменитий тренер з Мексики. Поєдинок мав відбутися між відомим у ті часи польським боксером Каролем Сонсядою, який брав участь у змаганнях в Парижі й Лондоні, та його суперником Бухом. Перед тим, як виїхати до Станиславова, боксери пройшли двотижневе тренування у Львові. Судити матч узявся відомий львівський спортсмен Роман Ковальський, а додатково оживити дійство мав місцевий музичний оркестр.

І чим же закінчилась ця гучна спортивна подія, яка могла б назавжди ввійти в літопис міста? А нічим. “Кур’єр станиславівський” від 21 квітня 1912 р. повідомив сенсаційну новину: боксерський матч у залі “Сокола” було скасовано в останню хвилину через … порожню залу. Важко сказати, чому мешканці міста проігнорували таке цікаве спортивне дійство, незважаючи на потужну рекламу. Може, засуджували цей агресивний вид спорту? Бокс у кінці ХІХ й на початку ХХ ст. був значно жорстокішим, ніж у наші дні. Не рідкістю були важкі травми й навіть загибель спортсменів. Так, у 1897 році всіх шанувальників спорту вразила трагічна смерть на рингу лондонського боксера Уолтера Крута.

Лише за другої Речі Посполитої мешканці Станиславова змінили свою думку про цей вид спорту. В 1933 році в місті організували боксерську секцію при українському спортивному товаристві “Пролом“, але, на жаль, вона проіснувала недовго. Проте чимало українських боксерів виступали в польських клубах Станиславова, зокрема в “Ревері“. Одними із найкращих у “Ревері“ були важковаговики Заславський, Черняхівський, а також брати Осип і Едвард Хоми. Для тогочасного боксу була характерна наявність багатьох добре підготовлених боксерів у середніх і важких вагових категоріях.

 

Осип Хома.

Найяскравішою серед західноукраїнських боксерів була постать Осипа Хоми. Він народився у 1917 році у Відні, але родина невдовзі переїхала до Станиславова. Він швидко став абсолютним чемпіоном міста й зрозумів, що у Станиславові в нього немає достойних суперників. Осип відважився на сміливий вчинок: утік з дому й у п'ятнадцятирічному опинився в польському портовому місті Ґдиня.

Тут він отримав ширші можливості: переміг на рингу багатьох суперників і нарешті зустрівся в поєдинку зі Станіславом Пилатом – чемпіоном Польщі. Після переможного бою Осип став членом польської боксерської збірної.

Суперник Осипа Хоми, Станіслав Пилат під час поєдинку 1937 р.

Невдовзі Осип знайомиться з американським професійним боксом. Однак у 1939 році він був змушений повернутися до Польщі, і з початком війни його залучили до оборони Ґдині. Пізніше двометровий велетень Осип Хома вступає в дивізію “Галичина“ й потрапляє в більшовицький полон. Проте він зумів дістатися до Карпат, де став бійцем УПА, був командиром сотні, брав активну участь у боях. Згодом потрапив до Відня, де намагався відновити свою боксерську форму, потім переїхав до США, одружився, у нього народилася донька.

Як згадує друг Осипа Олег Лисяк, одного разу Осип сказав йому: "Знаєш, я переїхав так багато світу. Бачив Полярну зорю і Південний Хрест, знаю, як то там "за Уралом сонце сходить" і як виглядають тропічні джунглі, а все-таки, хоч непогано нам і тут, в Америці, я не можу забути цієї малої рвучкої Бистриці. Колись мене тягнуло від неї у світ, а тепер я дав би півсвіту за те, щоб побачити Бистрицю ще раз".

Життя Осипа Хоми перервалося 30 квітня 1958 року в США. Він помер у шпиталі, не перенісши операції.

В сучасному Івано-Франківську успішно працює обласна Федерація боксу, а в жовтні 2016 року навіть відбулася міжнародна боксерська зустріч серед чоловіків і юніорів між збірними командами Івано-Франківської області та Німеччини.

Олена Бучик


Переглядів: 425 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024