П`ятниця, 19.04.2024, 02:28:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 25 » "Старий Калуш" пропонує мандрівку до Ратуші
16:40:08
"Старий Калуш" пропонує мандрівку до Ратуші

Пропонуємо віртуальну екскурсію до руїн калуського магістрату чи ратуші, як часами називають тлінні останки цього приміщення.

Мізерна кількість суперечливої інформації — це все, що можна сказати про цю будівлю, йдеться на Facebook-сторінці Old Kalush.

Отже, найперше про те, чого не знаємо. Калуш отримав Магдебурзьке право у 1549 році. Кажуть вчені люди, що всього за кілька років після отримання цього привілею сама грамота згоріла під час татарського набігу на місто. Щоб не було недомовок, варто додати: Калуш тоді був дуже маленьким містечком, налічував 56 дворів, податки платились переважно продуктами натурального господарства. Єдинийм конкурентнм продуктом була сіль.

Навіть якщо і була у місті ратуша, то невідомо, ні як виглядала, ні де розташовувалась. Дерев’яна забудова і часті напади татар і турків успішно "сприяли" нищенню скромних калуських маєтків.

Пожежі не полишали місто й пізніше — у ХVІІІ столітті. Де тоді засідав магістрат й інші структури, як-от лавний суд, невідомо.

Сучасна ж будівля магістрату побудована, як пафосно пише Вікіпедія, у стилі неоренесансу, що не дуже відповідає дійсності. Правдою було те, що, як зауважила свого часу мистецтвознавиця Ольга Петрова, архітектор (якого ми теж не знаємо) був відважним і талановитим. Він чудово "вписав" будівлю у складний рельєф, максимально гармонійно використав внутрішню площу приміщення і двору, і, головне, відносно високий купол помістив на досить низьку основу, при тому не зіпсувши силуету приміщення.

Власне, цей обрис купола з годинниками (їх було 4 чи ні) і був такою собі візитівкою міста на перетині вулиць Конопніцької і пляцу Смольки (у міжвоєнному прочитанні), сьогодні — вулиць Костельної і Шевченка.

Найімовірніше, будівництво закінчилось десь наприкінці ХІХ століття. Дехто каже про початок ХХ, але ніхто не бачив жодного документу, який би хоч непрямо якось інформував про появу нового приміщення магістрату. Попри все, до 1939 року тут таки був магістрат.

З переказів тут теж могли утримувати в’язнів до суду чи під час етапування, а з 1939 до 1941 міг бути райком компартії. Під час німецької окупації, знову ж, з переказів, була міська управа. З 1970 років і до початку "реконструкції" в 2005 році приміщення належало управлінню сільського господарства.

Проба реконструкції стала для будівлі магістрату вироком. На додачу 23 липня 2013 року будівлю ще знищив вогонь.


Переглядів: 166 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024