Середа, 24.04.2024, 06:48:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 13 » "Старий Калуш" пропонує віртуальну прогулянку історичною вулицею Шевченка
21:09:38
"Старий Калуш" пропонує віртуальну прогулянку історичною вулицею Шевченка

Вулиця, яка за міжвоєнної Польщі називалась вулицею Елізи Ожешко, ймовірно, у 1966 стала вулицею Тараса Шевченка, а сьогодні демонструє можливості та втрати Калуша.

Про це пише Old Kalush у Facebook. 

Природно, що прогулянка, яка почалася вулицею Франка та Січинського, продовжується вулицею Тараса Шевченка. І хоч вулиця ця не надто більша за дві попередні, навіть короткий огляд будівель займає трохи часу.

Що ж, доля геніального художника і поета теж не була легкою, а оцінка його спадщини й досі, фактично, не є завершеною. Вже там про розуміння чи об’єктивні інтерпретації навіть згадувати гріх.

На розі Січинського і Шевченка бачимо не надто примітну, на перший погляд, будівлю, яка переходить зі стадії спустошення і закинутості в стадію активної руйнації. Приміщення, яке в народі називається "друкарня" - вул. Шевченка, 4. Тут і справді була міськрайонна друкарня, щонайменше з 50-х років ХХ ст. до початку 2000-х. Але історія приміщення давніша.

Один з небагатьох великих українських "бізнесів" у центрі Калуша, збудований ще за Австро-Угорщини як готель, казино і ресторан Михайла Коломийця. Варто зупинитись на хвилину, щоб оцінити мереживо кованих балконів. Якщо ризикнете потрапити в середину - зрозумієте, що простір у приміщенні поділений дуже гармонійно і пропорційно. Проєкт передбачав зручність і гостей закладу і персоналу. Можливо, подекуди є збережені двері - рівні, без деформацій, або ж фрагменти австрійських п’єців хоча б у вигляді окремих кахелин.

Місцями є фрагменти дубового паркету, який теж "тримається". Попри відсутні вікна і двері. Не менш цікавим є внутрішній двір, господарські споруди, тераса, яка виходить в бік сучасної вулиці Бандери.

Після друкарні повертаємо праворуч, адмінбудівля на вулиці Шевченка, 6 - типовий радянський проєкт, який можна зустріти від Ужгорода до Владивостока, таке собі "мічення території". Сьогодні тут теж різного роду адміністрації, а що в Україні активно йде процес адміністративних змін, то розібратися в тонкій різниці "район" і ОТГ - справа для фахівців. Словом, кому цікаво - йдете висооокими сходами та читаєте таблички, які там висять.

З тих же високих сходів відкривається чудова панорама краєзнавчого музею Калущини. Міжвоєнний модернізм з рисами функціоналізму. Рік побудови - невідомий. Споруда, яку часто помилково називають "синагогою". Розчаруємо прихильників цієї теорії. Синагога була на вул. Божничій, добрячий шмат вниз від площі Героїв. Зрештою, архітектура будівлі теж зовсім не відповідає потребам синагоги. А тут до 1941 року був єврейський культурно-просвітній і громадський центр - Кіхелла. Щось схоже до українських народних домів. Ймовірно, що під час німецької окупації там міг бути юденрат.

В радянські часи там були прокуратура, міський парткабінет, товариство "Знання". За часів Незалежності - міський відділ культури, телебачення, а з 1997 року - краєзнавчий музей Калущини

Але про музеї не говорять, туди треба ходити, якщо карантин не забороняє.

На іншому боці вулиці - районний будинок культури, або ж таки Народний дім. Центр української громади, збудований 1914 року. Про саму будівлю можна чимало доброго сказати. Це український продукт і в проєкті, і у своєрідній сецесійній стилістиці. На фасаді меморіальна дошка одному з головних ініціаторів і фундаторів будови - Івану Куровцю. Будівля зазнала значних руйнувань в роки Першої світової війни, але досить швидко була відновлена. Тут відбувались концерти українських виконавців, театральні постановки, багато різних подій з життя української громади.


Переглядів: 246 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024