Четвер, 28.03.2024, 12:51:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 22 » У Долині виставили колекцію музичних інструментів
16:04:12
У Долині виставили колекцію музичних інструментів

В краєзнавчому музеї «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів розпочала свою роботу виставка автора колекції народних музичних інструментів етномузиколога Любомира Кушлика.

Приватну збірку народних музичних інструментів музикознавець створив у 1989 році. Зібрання, яке включає також різноманітні звукові знаряддя, побут, речі, що традиційно використовуються в різних аспектах народної культури: обрядах, дійствах, чабанській, мисливській, танцювальній та дитячій сферах (до прикладу праники, маглівниці, підкови, кушки тощо), час від часу п. Любомир експонує перед спеціалістами та громадськістю, пише Галичина.

Загальна кількість музичних інструментів у колекції – близько 900 (в тому числі із багатьох країн світу), при тому не лише автентичних «музейних експонатів», а й реально діючих музичних інструментів II половини XX століття. Її основа – україн­ські народні (близько 700 предметів).

Декілька десятків експонатів – гелігонки і струни, музичні інструменти кінця XIX – початку XX століття. У колекції – також інструменти, вперше зафіксовані з описом їх використання (до прикладу – весільні бойківські колокільці, кушки, клепачки). За походженням експонати належать до різних регіонів, хоча переважають зразки місцевостей Карпат і Прикарпаття – Бойківщини, Волині, Гуцульщини, Закарпаття, Лемківщини, Полісся тощо.

У збірці також музичні інструменти зі Сходу і Центру України, окремі дитячі й суве­нірні музичні іграшки, експонати, що відображають музичні інструменти різних народів.

Відвідувачі виставки водночас можуть познайомитися із збіркою видань про народні музичні інструменти України.

27 травня о 10 год. відбудеться зустріч з музикологом Любомиром Кушликом. У програмі зустрічі – «музична екскурсія» експозицією, бойківські бувальщини та небилиці, презентація серії книг про традиційні музичні інструменти.

Виставка триватиме до 10 червня.


Переглядів: 389 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024