Субота, 27.04.2024, 03:23:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 7 » У Галичі відбулося свято ковальського мистецтва
15:39:38
У Галичі відбулося свято ковальського мистецтва
3 липня 2012 року Картинна галерея Національного заповідника «Давній Галич» вчергове знайомила всіх зацікавлених з творами мистецтва. Цього разу об’єктом знайомства з глядачами стала виставка художніх кованих виробів. Вони прикрашають архітектурні будівлі, композиції експериментального і виставкового характеру, а також камерні та ювелірні твори.
В експозиції представлено близько п’яти десятків творів майстрів. Кожен з них є цікавим та неповторним. Відвідувачі виставки зможуть оглянути вироби згідно власних зацікавлень, адже тут є найрізноманітніші різновиди творчості – вироби виключно з металу, твори що поєднують метал та дерево. Вироби представлені на виставці мають різне призначення – тому можуть використовуватися, як при облаштуванні приватних та адміністративних приміщень, так і бути окрасою закладів культури і мистецтва. Витвори з металу відрізняються новітніми підходами авторів у плані дизайну. Роботи поєднують релігійні та етнічні мотиви (вони зображають ангелів, гуцулів, церковні храми); відображають сили природи. В залах галереї можна помилуватися композиціями квітів і підсвічників; представлені тут і державні символи.

Це своєрідне свято ковальського мистецтва у Галичі було присвячено до чергової річниці з дня прийняття Конституції України. Не випадковою стала і назва виставки – «Криця».
На відкритті виставки виступили заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Давній Галич» Семен Побуцький, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський, заступник генерального директора з питань розвитку та охорони пам’яток Володимир Дідух.

У вступному слові С.Побуцький наголосив на тому, що «…виставка є символічною за своїм характером, оскільки на ній представлено твори митців кількох регіонів України, які об’єдналися в мистецтві. Подібно, як Основний закон держави повинен згуртовувати усіх для досягнення спільної державної мети, так і митці своїми спільними зусиллями популяризують українську культуру в світі. Ця виставка є свідченням  неперервності ковальського мистецтва впродовж століть…».

А.Чемеринський підкреслив тяглість мистецької традиції минулого і сучасного: «…Галицький заповідник продовжив естафету свят ковалів, які проводяться в Івано-Франківську… Роботи, які позиціонуються на виставці, як студентські, насправді, є високопрофесійними творами і свідчать про талант їхніх авторів, які в майбутньому стануть справжніми і визнаними майстрами народного мистецтва. Ковальські твори для Галича є рідними, оскільки в давній столиці Галицько-Волинського князівства ковальство було одним з розвинених промислів - свідченням цього є дослідження археологів Заповідника. Основна відмінність між творами кількох століть – форма і зміст, а загалом вони милують око…».

В.Дідух поділився власними враженнями про твори. За його словами: «…Кожна робота несе велике мистецьке навантаження, свій глибинний зміст. Твори заслуговують на увагу і кожен, хто їх переглядатиме отримає велике задоволення…». 

Основними організаторами свята ковальського мистецтва у Галичі стали Міністерство культури України та Національний заповідник «Давній Галич». Саме завдяки їм на огляд глядацької аудиторії були представлені твори студентів кількох мистецьких академічних закладів. Зокрема, вироби своїх вихованців продемонстрували:
- Львівська національна академія мистецтв, яка забезпечує професійну підготовку і виховання творчих особистостей у галузях образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, реставрації, культурології, мистецтвознавства та менеджменту мистецтва; 
- Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва ім. І.Труша, відомий як один з найстаріших мистецьких навчальних закладів України (1876 р.);
- Інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який є провідним мистецьким навчальним закладом та науково-методичним центром професійної художньої освіти Прикарпаття із високим науковим і творчим потенціалом;
- Училище декоративно – прикладного мистецтва Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, що формує на Прикарпатті культурно-естетичний рівень народного та професійного мистецтва, сприяє відродженню забутих і зникаючих ремесел Гуцульщини;
- Ужгородський коледж мистецтв ім. А.Ерделі Закарпатського художнього інституту - перший художній навчальний заклад на Закарпатті (заснований у березні 1946 р.).
Виставка художніх виробів з металу «Криця» експонуватиметься впродовж липня у Картинній галереї заповідника. Запрошуємо Вас оглянути чудові твори ковальського мистецтва за адресою: м. Галич, вул. Івана Франка, 3!
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 589 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024