П`ятниця, 19.04.2024, 08:05:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 9 » У Калуші впорядкували могилу видатного диригента
10:02:26
У Калуші впорядкували могилу видатного диригента
З ініціативи Калуської міськрайонної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих на старому цвинтарі Калуша впорядковують могили. Наприкінці травня посередині старого кладовища на Височанці було віднайдено місце поховання Дмитра Коржинського — сотника Української галицької армії, хормейстера, диригента. Могилу очистили від бур’яну і молодих дерев. Наступний етап — реконструкція надгробку. Її заплановано завершити до Дня Незалежності.
Участь в експедиції взяли голова Калуської міськрайонної станиці Братства вояків ОУН-УПА Степан Петраш, голова Калуського осередку Товариства політв’язнів і репресованих Ярослав Парцей та члени однієї з міських націоналістичних організацій міста.
Дмитро Коржинський прожив 80 років. Народився у 1893 році у селі Мединя, у багатодітній родині священика Нестора Коржинського, відомого у тодішній Галичині своїми новаторськими акціями у пасічництві та просвітницькою діяльністю. Брати і сестри Дмитра не успадкували просвітницького таланту батька. Однак, Дмитро з малих років відчував потяг до нового, прагнув збагатити культуру селян. Зокрема, саме він познайомив жителів Медині із кінематографом. Як переповідають місцеві жителі, завдяки його задуму у селі був продемонстрований фільм під назвою «Ісус» .
Біографія Дмитра Коржинського — це сторінка історії села Мединя. Нині це Галицький район, до війни ж село належало до Войнилівського повіту. Це за 40 кілометрів від Калуша, тож не дивно, що життєпис галицького диригента , керівника хору Дмитра Коржинського, має пряме відношення до Калуша. Саме тут закінчився життєвий шлях Коржинського. Хоча у Дмитра було більше десяти братів і сестер і десятки племінників, могилу з невідомих причин роками ніхто не відвідує.
— Біографія Дмитра Коржинського — це жива історія нашого краю. Вона, на перший погляд, — типова для років національно-визвольної боротьби, — пригадує голова Калуського осередку Товариства політв’язнів і репресованих Ярослав Парцей. — Дмитро був у родині із 18-ти дітей — наймолодший. Отримав початкову освіту у селі, потім, імовірно, навчався у гімназії. У 30-ті роки став сотником УГА. Коли прийшла радянська влада, був у селі Мединя війтом. Коли національно-визвольний рух перейшов у підпілля, потрапив разом із односельчанами у «партизанку». Очолював підрозділ польової жандармерії. Дітей у нього не було. Під час встановлення радянської влади отримав 10 років заслання. Їх із жінкою вивезли на далекий схід Росії — у Хабаровськ.. Коли повернувся, поїхав у Калуш, бо тут на «комсомольській стройкє» — будівництві заводів хімічної промисловості — колишнім політв’язням можна було знайти роботу. Останні роки життя працював на автобазі сторожем. Жив із дружиною на вулиці Хіміків. Потім обоє повмирали, і як то кажуть, «кінці у воду».
Родичі Дмитра Коржинського проживають у Калуші, Львові, Дрогобичі. Однак, могилу родича ніхто не доглядає.
— Я випадково дізнався, що Дмитро Несторович жив у Калуші. На жаль, не встиг зустрітися з ним за життя. Вже після його смерті хотів відвідати могилу, однак, ніяк не міг знайти місця поховання. Відшукати її вдалося не з першого разу, — розповідає Ярослав Парцей.
У Медині про діяльність Дмитра Коржинського ходять легенди. Однак, достовірної інформації про видатного земляка вкрай мало. Здебільшого його життєпис можна відтворити за спогадами односельчан із Медині, діди і прадіди яких були знайомі із ним особисто.
— Ветеран Української армії Дмитро Коржинський вів у селі Медині просвітницьку роботу. Він був з поважного священицького роду , користувався повагою і авторитетом в односельчан . Ним було організовано драматичний і хоровий гуртки . До читальні тягнулася молодь. Щовечора тут читали книжки, влаштовували диспути. Регулярно проводили репетиції . Сюди приїзджав театр Когутяка зі Львова з п’єсою «Пан Твардовський». Може, відтоді Мединя зажила слави співочого села, — повідомляє автор, який назвався Миколою, на історико-просвітницькому інтернет-сайті села Мединя.
— Давно виношую задум оживити пам’ять про Дмитра Коржинського і вірю, що вдасться довести його до кінця. Дякую Ігорю Сметанському та його соратникам, жителям Медині, які відгукнулися, — каже Ярослав Парцей. — Плита ще достатньо міцна. Плануємо підняти надгробок і почистити плиту, можливо, висадити квіти. Усе залежить від того, на що вистачить сил громадських активістів.
— Дмитро Коржинський — січовий стрілець, засновник «Просвіти», сотник української галицької армії. Кого, як не таких людей, маємо шанувати? — каже заступник голови однієї з міських партійних організацій Ігор Сметанський.
Поряд із могилою Дмитра Коржинського у центрі старого цвинтаря на Височанці — ще багато надгробків, які потребують дбайливої руки небайдужих до історії свого міста громадян. Скажімо, на кільканадцять метрів — могила Петра Каракая — лікаря, на честь якого названо вулицю у Калуші. Сам родом із центральної України, після закінчення війни працював дільничним лікарем у селах Мислів, Рипянці, Яворівці. За розповідями старожилів, Петро Каракай робив операції і перев’язки, допомагав медикаментами повстанцям УПА.
Хащі навколо могили Дмитра Коржинського вирубали волонтери. Частково — сокирою, частково — вручну. Сільська громада села Мединя передала свій внесок на відновлення пам’ятника. Залишилося відреставрувати надмогильну плиту, зробити табличку та огорожу, пофарбувати.
Марта ГАЛКІНА, журналіст 

Переглядів: 617 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024