П`ятниця, 26.04.2024, 23:19:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 18 » У Манявському Скиті на Прикарпатті споруджують перший в Україні пам’ятник гетьману Івану Виговському
15:48:49
У Манявському Скиті на Прикарпатті споруджують перший в Україні пам’ятник гетьману Івану Виговському
Днями з благословення митрополита Івано-Франківського і Галицького владики Іоасафа в обителі Манявського Скиту, де наразі знаходиться чоловічий Хресто-Воздвиженський Манявський монастир (УПЦ КП), відбулося виїзне засідання оргкомітету зі встановлення монумента Івану Виговському. Було визначене місце, де постане пам’ятник гетьману українського козацтва. І дата урочистого відкриття.
«Свого часу я досліджував документальні джерела, які стосувалися історії Скиту, бо в час його поновлення в 1998 році з цього приводу була величезна полеміка серед науковців, - розповідає дослідник, автор книги «Слово про Скит Манявський» (2004), журналіст і письменник, член оргкомітету Богдан Сушинський. – Досліджував я і проблему поховання українського гетьмана Івана Виговського. На сьогоднішній день достеменно відомо: офіційної страти не було. Поляки таємно розстріляли Виговського і віддали його тіло дружині для поховання. Але де саме він похований не знає ніхто. З цього приводу історики, і не тільки вони, дискутують дуже запекло. Питання хвилює багатьох, оскільки йдеться про місце вшанування пам'яті великого гетьмана, який у битві при Конотопі в липні 1659 року піхотою козаків наголову розбив регулярне московське військо. То була одна з найбільших українсько-російських битв і одна з найбільших військових перемог українців».
За словами пана Сушинського, зберігся оригінал заповіту Івана Виговського, в якому той просить поховати його «у Скиті Великім, у склепі мурованім, в церкві Воздвижения Чесного Хреста…» Оскільки є заповіт, наголошує дослідник, то можна вважати Скит Манявський місцем заповітного поховання гетьмана Виговського. «Якщо знайдемо його останки і доведемо, що то саме вони, тоді будемо вирішувати громадою – або ми виконуємо його заповіт і переносимо їх сюди, в Маняву, або ж кажемо, що тут є місце заповітного поховання, а могила - деінде», - сказав Богдан Сушинський.
Таку точку зору поділяє і владика Іоасаф. «Зберігся лист польською мовою від дружини Виговського Олени (Стеткевичівни) до ігумена монастиря з проханням поховати її біля чоловіка», - повідомив митрополит. Власне він і очолив оргкомітет зі встановлення пам’ятника гетьману на території Скиту. В робочій групі також депутати обласної ради, зокрема Микола Семенюк, голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький, голови Всеукраїнського Благодійного Фонду Юрій Дерев’янко та Володимир Грабовецький, група архітекторів та скульпторів під керівництвом голови обласної Спілки архітекторів України Миколи Капака.
«Знаємо, що лише пам’ять про славних предків дає голос нації. А в Україні до цього часу пам’ять Івана Виговського не була гідно пошанована – немає жодного пам’ятника гетьману, - зауважив Володимир Грабовецький. – Тож вбачаємо свою місію в тому, щоби повернути славне ім’я із небуття. Щоби наші діти, які будуть приходити в цей монастир, у це святе місце, пам’ятали свою історію і своїх героїв».
«Ми гаряче підтримали цю ідею, тому що зараз на часі застановитися на нашому героїчному минулому, - підкреслив Юрій Дерев’янко. - Завдання оргкомітету, всіх активних громадських діячів, науковців, архітекторів краю зробити все для того, щоби такий пам’ятник відбувся і наші нащадки знали свою історію».
За попередніми даними, пам’ятник буде виконаний як погруддя Виговського. Проект розробила група пана Капака. Фінансують його втілення Юрій Дерев’янко та Володимир Грабовецький. Відкриття монументу символічно приурочили до Свята Покрови, 14 жовтня. «Перший в Україні пам’ятник Виговському засвідчить, що Скит Манявський є величним духовним центром не лише для вірних, - підсумував владика Іоасаф. – Це – святе місце для всієї України, для всіх, хто береже і цінує історію своєї батьківщини».
Відроджений у роки Незалежної України, Скит Манявський уже став місцем поклоніння пам'яті гетьмана Івана Виговського. Тут знаходиться крипта із символічною могилою гетьмана, що була встановлена коштом жертводавців монастиря. В Скиту традиційно приймає присягу і проводить заняття реєстрове козацтво Івано-Франківщини.

Переглядів: 530 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024