Субота, 20.04.2024, 06:00:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 15 » У містах Прикарпаття пройшли презентації книги про Михайла Гаврилка
09:39:38
У містах Прикарпаття пройшли презентації книги про Михайла Гаврилка
Вихідними 12-14 липня Прикарпаття відвідав київський письменник, засновник і президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль. Його зустрічі із галичанами відбулися у кількох містечках регіону.
Болехів — невелике містечко у передгір’ї Карпат. Від Калуша сюди 50 км на північний захід. Калушани мали нагоду зустріти письменника Романа Коваля у народному домі міста Болехова. Тут відбулася презентація нової книги письменника «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею» та однойменного фільму столичного режисера Володимира Бондаренка. На презентації було представлено більше десяти книжок видавництва історичного клубу «Холодний яр».
Михайло Гаврилко — відомий український скульптор початку ХХ століття, автор пам’ятника Тарасу Шевченку у Полтаві та багатьох інших монументів Кобзарю. Його Шевченкіана прославила скульптора, але і коштувала його кар’єри. Гаврилко — не тільки митець, а і військовий. Його боротьба за українську державу коштувала йому вже самого життя…
Під час зустрічі можна було докластися до спорудження пам’ятника Михайлу Гаврилку, який має бути встановлено у центрі Болехова, де вже споруджено монумент діячці просвітницького руху часів УНР Наталії Кобринській. Пам’ятник Гаврилку створив львівський скульптор Василь Ярич:
— У дзеркальній залі Львівської опери пройшов аукціон, де ми виручили біля 106 тисяч гривень чистими коштами, щоб побудувати пам’ятник Михайлу Гаврилку. Але вже пройшло більше року, а віз і нині там. Є вже фігура Гаврилка у гіпсі, готова для литва, є заготовлений граніт…. Треба, щоб приєдналася громада Болехова, щоб у цьому місті поставити пам’ятник. Це буде перший в Україні пам’ятник Михайлу Гаврилку.
Нагадаємо, благодійний аукціон для збору коштів на спорудження пам’ятника Михайлу Гаврилку відбувся минулого року у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької.
Автор пам’ятника Гаврилку Василь Ярич особисто захоплюється історією. Саме він є автором пам’ятника королеві Данилу у Галичі. Постаттю Михайла Гаврилка захопився, відчувши духовну спорідненість із ним:
— Він був скульптором, і я скульптор. Коли відбувався в Києві конкурс на пам’ятник Шевченку, він три рази брав участь. Але цей конкурс був зроблений для того, щоб замилити очі нам усім, адже ніякого пам’ятника ніхто не хотів ставити. І я думаю про те, що така сама доля зараз і в нас…
Після виступу Василя Ярича, слово було надано Ярославу Абрагамовичу. Ярослав —внук Михайла Гаврилка. Його дружина Олена походила із родини львівських вірмен. Внуки досі дбайливо зберігають пам’ять про видатного скульптора, зокрема сімейну реліквію – пам’ятник Прометею:
— Моя бабця була все життя вдовою, а моя мама — напівсиротою. Нам, дітям, боялися про діда і слово сказати… Фотографії були — у капелюсі з вусами. То я у 12 років почав голитися, щоб вуса виросли. І капелюх собі такий купив, щоб бути схожим на діда.
Наступний промовець, яким був письменник Роман Коваль, подякував жителям Болехова, які допомогли організувати презентацію. У залі крісло Романа Коваля стояло поряд із кріслом учениці болехівської школи №2 Вікторією Латик:
— Оце ми сидимо із Вікторією Латик, яка перейнялася долею Гаврилка, увічненням його пам’яті, й організувала зі своєю бабусею ватагу, збирала гроші на різдвяні свята, друкувала свої статті у газеті «Незборима нація». Я її питаю: «Вікторія, яка у тебе мрія?». А вона каже: «Уславити свою Батьківщину!» Отакі у вас діти ростуть у Болехові. Це у мене велика радість. Бо наші діти часто мріють про зовсім інше. Позаторік познайомився із молодою бандуристкою із села Хмелева. Вона навчається в Івано-Франківську. Я запитав — скільки у тебе в класі однодумців. А вона мені каже: «Троє…»
Крім книги, присвяченої Гаврилку, Роман Коваль привіз на Прикарпаття й інші видання історичного клубу «Холодний Яр». Гості презентації могли придбати рідкісні та малотиражні книги — перевидання Миколи Аркаса «Історія України-Русі», яке, на відміну від інших видань, не було відредаговане жодними цензорами. Наступна книга — «Іван Ремболович» — про підполковника армії УНР, де події розгортаються на теренах міста Космач. Крім цих видань, було презентовано книжку про Якова Гальчевського, учасника партизанської боротьби на Поділлі, збірку біографій про отаманів Холодного Яру «Чорний ворон» та інші твори. До слова, одну із цих біографій використав Василь Шкляр під час написання своєї книги «Залишенець» про отамана Василя Чучупаку. Книги користувалися увагою відвідувачів. Їхня вартість коливалася від 25 гривень — саме стільки коштувала збірка біографій «Чорний ворон» — до 220 гривень за розкішне видання Енциклопедії козацтва.
Нарешті, у другій частині вечора пам’яті, який тривав три години, присутні переглянули фільм «І стеком, і мечем». Михайла Гаврилка у кінострічці зіграв актор Володимир Пащенко, який втілив образ вольового, пристрасного чоловіка, душею і розумом якого, за висловом одного із мистецтвознавців, була скульптура, а серцем — любов до України. У кінострічці використано архівні фотографії та документальні кадри, викладено інтерв’ю мистецтвознавців Дмитра Степовика, Ореста Скопа, письменників Ігоря Калинця, Василя Портяка, Романа Коваля, краєзнавця Галини Скворій-Якимів, родичів Михайла Гаврилка із Львівщини та Полтавщини.
Жителі Болехова мали можливість прискорити встановлення пам’ятника Михайлу Гаврилку у своєму місті. У концертному залі народного дому було встановлено скриньки для пожертв, куди добровольці могли покласти свої внески, а також розповсюджено листівки із банківськими реквізитами, за якими можна зробити пожертву.
Цього ж дня презентації відбулися також у містах Сколе та Моршин:
— У Моршині люди було дещо активніші, ніж у Болехові, бо там Роман Коваль побував уперше, але всюди були свої сюрпризи, — повідомив «Вікнам» експедитор історичного клубу «Холодний Яр».
Наступного дня Роман Коваль та його однодумці із товариства «Холодний Яр» взяли участь у традиційному фестивалі «Яворина», який відбувся 13-14 липня у селі Липа. Поїздці не перешкодила навіть дощова погода. Під час зустрічей доволі активно відбувався міжрегіональний діалог.
Люди добре розкуповують книги для своїх домашніх бібліотечок. Звісно, що деякі видання мають бути доступними всім охочим дізнатися більше про історію України. А купити книгу може не кожен, адже це видання на якісному папері, понад чотириста сторінок, де надруковано кілька сотень ілюстрацій, не може коштувати дешево. Тому у всіх містах Роман Коваль подарував книгу про Михайла Гаврилка для місцевих бібліотек.
Крім офіційної частини, глядачів порадували також мистецькими номерами. У вечорі взяв участь заслужений артист України кобзар Тарас Силенко. Крім того, виступив артист зі Львова Мирон Блощищак. Він вразив публіку віртуозним володінням понад десятьма народними інструментами Карпатського краю.
Вікна

Переглядів: 608 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024