Субота, 20.04.2024, 12:27:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 12 » Унікальні "ґратки" на Труша: активісти відновлюють вже треті старовинні двері у Івано-Франківську
18:20:19
Унікальні "ґратки" на Труша: активісти відновлюють вже треті старовинні двері у Івано-Франківську

Ініціатива ФранківськЯкийТребаБерегти продовжує проект з реставрацї та відновлення автентичних дверей у міських каменицях в середмісті. Зберегти автентику Франківська-Станиславова і дати друге життя старовинним дверям міських камениць – ініціативу "ФранківськЯкийТребаБерегти" понад рік тому започаткувала франківчанкаМарія Козакевич.

Раніше ініціатива відновила столітні двері у пам’ятці на вулиці Леся Курбаса. На цей час на реставрацію відправили ще двоє дверей.

Відновленням унікальних металевих дверей з будинку на вулиці Труша, 4 займається відомий у місті коваль, організатор щорічного фестивалю ковальської майстерності в Івано-Франківську, голова ГО "Свято ковалів" Сергій Полуботько.

Сергій Полуботько відгукнувся на пропозицію Марії Козакевич у соцмережі, відтак реставрацію розпочали в рамках цьогорічного ювілейного фестивалю ковалів.

"Знайомтесь – пам'ятка архітектури 30-х років, польський функціоналізм, дуже оригінальні і насправді унікальні для міста металеві двері на найкоротшій і найвужчій вуличці міста з розкішним виглядом на Ратушу. Двері в надійних професійних руках! – представила Марія Козакевич. – Ці двері є особливими, їхня форма ніде не повторюється, тому їх можна назвати унікальними для нашого міста".

Ініціатива бере на себе організаційні питання, ковалі виконують реставрацію. Відновлення дверей та віконечка з ґратками, яке знаходиться поруч і виконане в одному стилі з дверима, обійдеться в 40 тис. грн. Поки що зібрали четверту частину необхідної суми.

"Фінансують реставрацію частково мешканці будинку, частково свідомі підприємці, які працюють поруч, – вже є перші внески. Сума ще повністю не зібрана, тому якщо хтось має бажання і можливість – будемо раді!" – зазначила активістка.

Щоби дозбирати гроші, Марія Козакевич розробила листівки з фотографіями старовинних дверейФранківська. Вартість листівки – 20 грн, їх можна придбати у закладах на вулиці Труша. Зокрема укав'ярні "Говорить Івано-Франківськ".

У кінці квітня двері зняли на реставрацію і замінили тимчасовими.

Про хід робіт ковалі звітують у групі ініціативи на Фейсбук. "Під бляхою жили мурашки. Є сліди пожежі", – коментує фото з історії життя дверей на Труша, 4 коваль. Процес потребує близько місяця часу.

Ще один об’єкт реставрації – двері в пам’ятці на площі Міцкевича, в теперішній міськиій дитячій бібліотеці.

"Наступного тижня повернемо у будівлю бібліотеки вже відновлені двері", – повідомила Марія Козакевич.

 

Нагадаємо, у Франківську ініціативу Марії Козакевич, яка започаткувала в мережі умовну естафету з фото архітектурних елементів давнього Івано-Франківська із закликом їх зберегти, підтримав КУРС.

В рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

До франківської ініціативи можна приєднатися у групі в соцмережі Фейсбук.


Переглядів: 356 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024