П`ятниця, 26.04.2024, 15:56:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 26 » В Коломиї відбулося святкування Третього січового свята
20:31:17
В Коломиї відбулося святкування Третього січового свята
22 вересня 2012 року в місті Коломия на площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському відбулося Третє січове свято присвячене 110-й річниці першого січового свята  в місті Коломия та 150 річниці написання гімну України.
Свято розпочалося урочистою ходою середмістям колони учнів шкіл міста, району, коледжів під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. Очолили колону прапороносці з Державним Прапором України.
Відкрив свято директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, який розповів про історію та сучасність проведення січових свят, їх вплив на формування патріотичного світогляду сучасної молоді через призму вивчення історії рідного краю та об’єднавчу місію таких заходів в підготовці молоді до розбудови нашої держави.
Присутніх зі святом вітали Коломийський міський голова Ігор Слюзар, заступник голови Коломийської райдержадміністрації Леся Білищак, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Микола Гуйванюк, директор музею історії міста Коломиї Михайло Арсак.
Свято відбулося за участю делегацій Корницької, Воскресинцівської, Сопівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Державний гімн України та січові пісні прозвучали у виконанні хору "Просвіти”.
Вже в перші роки діяльності "Січей” українське населення демонструвало підтримку в діяльності січей. Одним з проявів живучості січової ідеї стали січові свята.
Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900 року, коли Кирило Трильовський організував у селі Завалля Снятинського повіту українське пожежно-гімнастичне товариство "Січ”. Невдовзі діяльність "Січей” поширилася і на Коломийщину. 
На фасаді будинку (на перетені вул. Валова та Театральна),  в якому жив і працював Кирило Трильовський, 30 вересня 2010 року з нагоди святкування 110 річниці заснування "Січі” було відкрито пам’ятну дошку з  барельєфом "січового батька". Пам’ятна дошка є дарунком директора Коломийського педагогічного коледжу Валерія Ковтуна та адвоката Михайла Петріва рідному місту.

Переглядів: 579 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024