Субота, 27.04.2024, 03:56:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 4 » В Коломиї вшанували пам’ять видатного земляка
07:11:36
В Коломиї вшанували пам’ять видатного земляка
В Коломиї пройшов вечір-спогад, присвячений 95-річчю від дня народження колишнього багатолітнього в’язня совєцьких концтаборів, учасника бойових дій ОУН-УПА, почесного громадянина Коломиї  Василя Федюка (Куряви).
Народився Василь Федюк у липні 1918 року в гуцульському припрутському селі в родині свідомих українських селян, які з діда-прадіда займались хліборобством, а батько, що був січовим стрільцем та знав декілька іноземних мов, прищепив синові любов до України, навчив сина берегти старі українські звичаї і боротися за волю свого багатостраждального народу. Маючи неабиякі здібності до науки, молодий Василь успішно закінчив Коломийську гімназію, активно працював у товариствах «Просвіта» та «Сільський господар». Ще в 1938 році вступив в ОУН і з приходом більшовиків в 1939 році відкрито виступив на сході села проти нової влади, засудивши її, — як таких, що зривають образи зі стін в хатах та забороняють вчити стару українську історію. Шоковані несподіваним і раптовим виступом юнака, більшовики не зуміли його затримати — це був його перший відважний виступ проти комуністичного режиму, який запам’ятався його односельчанам, і відтоді вся округа гордилася новітнім героєм.
За цей поступок районне комуністичне керівництво засудило Василя заочно до смерті, а сам юнак вимушений був піти у глибоке підпілля. За німецької окупації працював у Коломийській друкарні, де організував підпільний осередок ОУН, а його швидкий розум і відвага разом із відмінним знанням німецької мови допомогли врятувати багатьох щирих українців від гестапівських застінків. У 1942 році провід ОУН доручив йому посаду повітового провідника Косівщини, і таким чином Василь Федюк за досить короткий час зумів не тільки відновити знищену більшовиками і німцями оунівську мережу, але й успішно підготував базу для створення УПА на Гуцульщині. І хоча потрапляв до рук гестапо, та Бог його рятував, бо він знав не тільки німецьку і польську мови, але й був досвідченим психологом і володів надзвичайною інтуїцією.

Переглядів: 458 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024