П`ятниця, 26.04.2024, 16:42:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 4 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1957 рік)
20:15:20
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1957 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1957 рік
«Велосіпеди» і втрачене колесо
У «Прикарпатській правді» регулярно писали про вивіски з помилками: «Ремонт велосіпедів» чи «Комісійна торгівля сільско-господарськими продуктами…». На автобусній станції у Станіславі вказувалось: «Місце посадкі пасажирів», а у касовому залі було зазначено: «Каса №3 продає квітки».
Надалі ганебним залишалось вивішування білизни на балконах у центральній частині міста. Зокрема, на вулиці Пушкіна, 28 (Чорновола) і на вулиці Радянській, 11 (Незалежності).
Але винними у різноманітних негараздах були не тільки мешканці, а й влада. Хоча б тому, що не ремонтувала дороги. До речі, вулиця Дністровська жахлива не лише тепер. Вона була такою ще у 1957 році, коли мешканець поламав там колесо від воза у ямі.

Безкоштовне бджільництво
У той час у Станіславі можна було навчитися бджільництву. Для цього існували річні курси, які коштували 200 крб. Колгоспники, що мали направлення з колгоспів, могли навчатись за рахунок обласної контори бджільництва. 
А ще у 1957 році почали будувати школу №13. Точніше, постав будівельний майданчик. Для її спорудження було виділено 3 млн.крб., розроблено найновіший проект. У школі мав бути фізкультурний зал і великий зал для глядачів. А загальна кількість місць у школі передбачалась 920. 
Тоді ж у Станіславі з’явились 7 телефонних кабінок. Надалі їх кількість мала збільшуватись. Телефонні автомати у Станіславі були і до того, однак знаходились у магазинах чи в театрі, тож із закриттям закладу телефон не міг використовуватись.
 
Пори року
Радянські діти теж грали квест. У січні, у рамках новорічних свят, вони взяли участь у грі, під час якої шукали «таємничого Діда». Перш, ніж знайти його, необхідно було відшукати по черзі три пакети з підказками, які й привели їх до святкової ялинки і «загадкового Діда».
Навесні радянська молодь брала участь у «Фестивалі молоді Станіславщини».
Влітку мешканці Станіслава традиційно відпочивали на Бистриці.
Восени ж цікавою розвагою було спостереження за радянським супутником Землі. 11жовтня, близько сьомої години ранку, на подвір’ї Станіславського педагогічного інституту зібралися викладачі і студенти, щоб організовано спостерігати за ним. З’явився супутник о 6 год. 53 хв. на північному заході. Присутні мали близько чотирьох хвилин для спостереження неозброєним оком.

Незвична заборона
Влітку було оприлюднено рішення виконкому Станіславської міськради про заборону подавання звукових сигналів автотранспортом у м.Станіславі. З метою задоволення побажань трудящих міста і забезпечення необхідних умов для їх праці і відпочинку, виконком міськради вирішив:
1) Заборонити з 15 липня 1957 року подавання звукових сигналів автотранспортом у м.Станіславі з 22 год. до 9 ранку.
2) З 1 серпня 1957 року заборонити подавання звукових сигналів автотранспортом протягом усієї доби.
Пізніше, у зв’язку з цією забороною, громадян закликали бути обережними на вулицях. Ще б пак…

Ольга Рега
За матеріалами газети «Прикарпатська правда» (1957 рік)
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 575 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024