Четвер, 18.04.2024, 18:04:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 27 » Відбувся спільний українсько-польський семінар «Управління місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО»
21:50:51
Відбувся спільний українсько-польський семінар «Управління місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО»
22 – 25 липня 2013 року відбувся спільний українсько-польський семінар «Управління місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО», який став першим міждержавним заходом після внесення на 37-й сесії ЮНЕСКО до Списку Світової Спадщини транскордонної номінації «Дерев’яні церкви Карпат”. До переліку пам’яток увійшли об’єкти, які є зразками найдосконаліших досягнень у сфері сакральної архітектури України та Польщі. Відповідно до цього рішення ЮНЕСКО Івано-Франківська область представлена двома пам’ятками всесвітнього значення – церквою Святого Духа у м. Рогатині – 1598 року і церквою Різдва Пресвятої Богородиці – 1808 року в с. Нижній Вербіж Коломийського району. 
Організаторами семінару виступили Департамент культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА, Національний Інститут Спадщини у Варшаві, Державний історико-архітектурний заповідник в м. Жовкві та Міжнародний центр охорони культурної спадщини в Жовкві.
Прикарпаття на семінарі представляли начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Давидюк, директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, секретар Нижньовербізької сільської ради Коломийського району Ольга Семенюк.
Програма семінару була розрахована на чотири дні і передбачала перебування у Львові,  Жовкві та Замості (Республіка Польща). Впродовж перших двох днів представники України та Польщі приймали участь у пленарному засіданні, яке відбулося в Палаці Потоцьких Львівської галереї мистецтв та відвідали окремі об’єкти культурної спадщини міста Львова. Заслухано ряд важливих доповідей: «Дерев’яні церкви в польському та українському регіоні Карпат – введення в організацію, завдання та плани Управляючого комітету місцем ЮНЕСКО», «Дерев’яні церкви – об’єкти виняткової універсальної цінності», «Управління місцями світової спадщини в прагматиці ЮНЕСКО», «Система фінансування охорони пам'яток в Польщі», «Про фінансування пам'яток Урядами Маршалків», «Управління об’єктом ЮНЕСКО – історичною частиною м. Львова», «Буферна зона місця світової спадщини», «Фінансування пам'яток – коментар ситуації в Україні, моніторинг об’єктів». Серед основних доповідачів знані науковці України та Польщі - Володимир Герич, Маріуш Чуба, Микола Бевз, Анна Марек, Агнєшка Шпала, Лілія Онищенко, Анджей Сівек. 
Третього дня учасники семінару відвідали пам'ятки м. Жовква (зокрема, церкву Пресвятої Трійці) та церкву в с. Потелич. Уже на території Польщі відбулися практичні заняття на об’єкті в Радружі, презентовано проведені реставраційні роботи. Останній день роботи семінару був присвячений відвідуванню пам'яток Замостя та знайомству з проблемами управління міста ЮНЕСКО.
Віриться, що подальше управління місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО сприятиме активізації процесу дослідження, збереження, належного використання і популяризації дерев’яної сакральної архітектури як частини світової культурної спадщини; формуванню національної свідомості громадян України, активізації розвитку туризму (зокрема, міжнародного); розширенню культурних і наукових контактів; забезпеченню виконання міжнародних угод з охорони культурної спадщини, ратифікованих Україною, та підвищенню міжнародного престижу держави у сфері охорони культурної спадщини.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 554 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024