П`ятниця, 26.04.2024, 05:01:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Жовтень » 4 » Вшанували просвітянку та вчительку. У Галичі відкрили анотаційну дошку Ангелині Корчинській
21:04:17
Вшанували просвітянку та вчительку. У Галичі відкрили анотаційну дошку Ангелині Корчинській

Історію міст творять особистості. Завдяки їхній праці міста розвиваються або занепадають, стають відомими не тільки в своїй державі, а й світі; або навпаки — втрачають свій статус. Подібне є з роллю осіб в історії Галича. Більшість мешканців міста або тих, хто цікавляться його минулим, одразу зможуть назвати імена відомих галичан княжого періоду історії; проте, навряд чи вдасться назвати чи пригадати тих, котрі працювали для міста в різних галузях у період нової та новітньої історії.
Проблемними питаннями залишаються прізвища всіх бурмістрів міста, духовенства, підприємців, освітян та багатьох інших. За їхнього життя їх знали, цінували їхній вклад в розвиток громади, а з відходом у вічність призабули — і так втрачені, як прізвища, так і навіть місця захоронень. Проте, в певних випадках, завдяки праці небайдужих осіб, окремі імена повертаються на сторінки міської історії.
Саме так трапилося з відновленням пам'яті про Ангелину Корчинську (1908 — 1987), громадську діячку, політв'язня, освітянку та першу директорку Галицької семирічної школи (Галич — Заріка). Кілька років тому з ініціативою про вшанування її пам'яті виступали незалежно один від одного педагог Любомир Бродович (пропонував встановити пам'ятну дошку) та ветлікар і одночасно краєзнавець Ярослав Мусякевич (поруч з встановленням таблиці ініціював назвати вулицю на її честь).
Успішно завершити даний захід вдалося втілити завдяки активності наукового співробітника Національного заповідника “Давній Галич” Володимира Козелківського за фінансової підтримки Галицької міської ради (міський голова Орест Трачик).
1 жовтня 2020 р. в переддень Дня вчителя, на фасаді будівлі колишньої Галицької ЗОШ №2 за адресою вул. Львівська, 6 (тепер філія Галицького ліцею імені Ярослава Осмомисла) було відкрито та освячено анотаційну дошку на пошану Ангелини Корчинської.
У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, вчителі та вихованці навчального заходу, наукові співробітники Національного заповідника “Давній Галич”, духовенство та місцеве громадянство.
Відкрив захід завідувач науково — освітнього відділу НЗ “Давній Галич” Андрій Стасюк, який окреслив важливість збереження пам'яті про всіх, хто працювали для добра стольного міста. Право відкрити анотаційну дошку було надано сучасному керівнику освітнього закладу Вірі Назаренко та представнику родини, а одночасно й колишній учениці Корчинської — Вірі Чемеринський. Вихованці філії поклали букет квітів для першої очільниці їхнього навчального закладу.
Чин освячення анотаційної дошки було здійснено деканом Галицьким УГКЦ, настоятелем церкви Різдва Христового о. Ігорем Броновським. Від себе він висловив щиро подяку всім дотичним до проведення заходу, метою якого є пам'ять про тих, хто чинив добрі справи для інших.
Очільниця філії Віра Назаренко розповіла про сучасний стан справ у навчальному закладі, який веде безперервну навчально — виховну роботу впродовж останніх семи десятиліть; охарактеризувала попередні етапи його історії та окреслила основні завдання педагогічного колективу у сучасності.
Міський голова Галича Орест Трачик підкреслив, що хоча завдання міської ради є дуже різноплановими і різногалузевими, орган місцевого самоврядування неодноразово активно долучався до ряду проектів - завданням яких була популяризація міської історії та відомих осіб. На практиці це виявлялося, як у виданні різноманітних книг, так і встановленні інформаційних стендів; благоустрої пам'ятних місць та підтримці роботи інформаційно — туристичного центру. На думку очільника міста, кожна каденція міської влади повинна долучатися і підтримувати подібні ініціативи.
Про власні задуми, шляхи їхньої реалізації, потребу у відкритті анотаційної дошки на честь Ангелини Корчинської, розповіли ті, хто безпосередньо втілював це в життя — Любомир Бродович та Володимир Козелківський (останній також є автором дизайну анотаційної дошки). Незважаючи на різницю у віці, життєві зацікавлення — їхнє знайомство і подальше спілкування дозволило зібрати спогади та фотоматеріали про першу директорку Галицької семирічної школи, а згодом практично виготовити анотаційну дошку. Також, спогадами про свою першу вчительку поділилася Віра Чемеринська.
Захід відбувся у гарній атмосфері, яка мала камерний характер. Зібралися небайдужі, які мали про що згадати, а також запропонували кілька цікавих ідей для майбутнього втілення. На завершення урочистостей було зроблено спільну пам'ятну світлину.
Встановлення анотаційної дошки Ангелині Корчинській стало ще одним важливим кроком для збереження фактів локальної історії Галича - згадано і пошановано активну містянку, яка працювала для дітей жителів громади більшу частину свого життя. З кожним подібним кроком галичани усвідомлюють, що історія міста, це не тільки княжий період (який найбільше висвітлений і вивчений) — а й наступні періоди галицької історії, адже нові відкриття є перспективними і цікавими.



Андрій Чемеринський,
Почесний краєзнавець України


Довідково. Ангелина Корчинська народилася 14 серпня 1908 р. в Галичі, у родині Петрашів.
Навчалася у жіночій гімназії Сестер Василіянок у Станиславові (тепер монастир святого Йосифа Обручника сестер Чину Святого Василія Великого в Івано-Франківську), яку закінчила в 1930 р. Володіла двома іноземними мовами та латиню, грала на скрипці і піаніно.
У 1931 р. Ангелина Петраш вийшла заміж за вчителя та активного просвітянина Івана Корчинського.
В 1940 р. родина Ангелини Корчинської була виселена із Галича у спецпоселення в Казахстані. Майно родини було конфісковане. Разом із нею у заслання виїхали її дві доньки, брат та батьки.
В 1945 р. сім'я Корчинських повернулася із заслання до Галича. Тут вона розпочала свою педагогічну діяльність – спочатку приватно, а потім у семирічній Галицькій школі (Галич-Заріка).
У 1948 р. з її ініціативи почала діяти семирічна Галицька школа. Її було призначено першою директоркою (вересень 1948 р. – грудень 1950 рр.). До 1958 р. вона навчала учнів початкових класів, а в 1958 - 1966 рр. працювала вчителем біології. Її зусиллями було створено першу зразкову навчально-дослідну ділянку та теплицю.
Після виходу на пенсію ще тривалий час працювала у Галицькій середній школі № 1.
Померла Ангелина Корчинська 24 червня 1987 р. у Галичі. Похована на старому кладовищі Галич-Заріки. Могила знаходиться у північно-західній частині кладовища – 13 ряд (від входу), 11 гробівець від церкви Святого Дмитра.
Анотаційна дошка виготовлена із триплексу (багатошарове скло), розміри – 80х40 см. У верхній частині дошки розміщена світлина Ангелини Корчинської. Під зображенням подано текстовий блок:


«У цій школі викладала
АНГЕЛИНА КОРЧИНСЬКА
(ПЕТРАШ)
(14 серпня 1908 – 24 червня 1987 рр.),
уродженка м. Галич,
випускниця жіночої гімназії
Сестер Василіянок у Станиславові,
громадська діячка, членкиня «Просвіти».
Репресована радянською владою,
перебувала на засланні в 1940-1945 рр.
у м. Темір (Казахстан).
Ініціаторка створення Галицької
семирічної школи (Галич-Заріка),
перша її директорка (1948-1950 рр.),
вчителька початкових класів та біології».
Нижня частина дошки подає стилізовані силуети архітектурних домінант Галича, над якими розміщений герб міста.


Переглядів: 243 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024